Nytt fra Nyttår

Ny utlendingslov og nye inkassosatser er noe av det du må forholde deg til i 2010.

IKKE SOM I FJOR: I 2009 ble det forbud mot sexkjøp, i år er det andre lover som trer i kraft. Foto: Colourbox.com
IKKE SOM I FJOR: I 2009 ble det forbud mot sexkjøp, i år er det andre lover som trer i kraft. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Overgangen til det nye året kan komme brått på noen. Vi har samlet noe av det du bør vite om nye lover og regler i 2010.

Røyk og snus skal usynliggjøres

Helsedirektoratet har bestemt at tobakksvarer skal ut av synsfeltet. Det gjelder også produkter som kan minne om tobakk. Fra og med i dag blir synlig oppstilling av tobakksvarer forbudt i Norge.

Forbudet gjelder også såkalte imitasjonsprodukter, varer som kan minne om tobakk, men som egentlig er leker eller godteri. Det kan bety kroken på døra blant annet for lakrispipene.

Nye inkassosatser

Inkassosatsene reduseres, og alle kommuner får en plikt til å utarbeide risikoanalyser og beredskapsplaner. Endringer i inkassoforskriften trer i kraft 1. januar 2010. Endringene innebærer blant annet at inkassosatsene i forbrukerforhold reduseres med mellom 20 og 50 prosent, avhengig av størrelsen på kravet som inndrives.

Formålet med forskriftsenderingen er å styrke stillingen til personer med gjeldsproblemer.

Det blir også en generell endring i inkassosatsen. Inkassosatsen justeres årlig av Justisdepartementet på grunnlag av utviklingen i konsumprisindeksen. Departementet har fastsatt at satsen fra og med 1. januar 2010 skal være på 600 kroner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer