Nytt funn i ME-mysteriet

En konstant stressreaksjon kan være årsaken til kronisk utmattelsessyndrom, ifølge en fersk doktoravhandling.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mellom 10.000 og 20.000 nordmenn er rammet av den mystiske tilstanden ME eller kronisk utmattelsessyndrom. Nå har en norsk forsker kommet ett skritt videre i jakten på årsaken til tilstanden.

- Hos friske ungdommer slås stressreaksjoner av og på. Ungdom med ME er derimot kroppslig stresset hele tida, og de reagerer unormalt kraftig på for eksempel å reise seg opp og på nedkjøling, forklarer lege og forsker Vegard Wyller ved Barneklinikken på Rikshospitalet.

- Det er som om de løper maraton hele tida, selv om de bare ligger stille. Det er lett å skjønne at kroppen oppfatter dette som en voldsom belastning, utdyper han.

Les også: På tide å stresse ned:

Høy puls og mye adrenalinI sin doktoravhandling konkluderer Wyller med at denne kroniske stressreaksjonen kan være årsaken til ME.

Funnene kom fram etter at han sammenlignet 12-18-åringer som hadde syndromet, med friske ungdommer i samme alder. I hvile hadde pasientene blant annet høyere puls, blodtrykk, kroppstemperatur og adrenalinnivåer enn de friske.

Forsøkene ble gjort på ungdom, men Wyller tror de kan overføres også til voksne. Han mener resultatene kan forklare mange av pasientenes plagsomme symptomer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.