Nytt håp for blinde

Amerikanske forskere har laget en databrikke som gir blinde mulighet til å se.

Publisert
Sist oppdatert

Forskningen omfatter en databrikke som sitter bak personens øye. Brikken blir koblet til et lite videokamera som er bygget inn i briller personen har på seg. Bilder som kameraet oppfatter blir overført til brikken som gjør dem om til impulser hjernen kan tolke.

Gjenkjenne fjesDet er professor Gislin Dagnelie ved Johns Hopkins University som har designet databrikken. Han fremla studien på Royal National Institute for the Blind-konferansen i London denne uken.

Dagnelie håper på å teste brikken på mennesker allerede i løpet av året. Han sier at selv om bildet som overføres til hjernen er langt fra perfekt, kan de være klare nok til å gi blinde muligheten til å gjenkjenne ansikter.

Oppdagelsen vil trolig fungere best for blinde med den vanligste typen av blindhet, maculadegenerasjon. Dette oppstår når det er ødeleggelse på macula, som er den sentrale delen av netthinnen hvor lyset gjøres om til nervesignaler.

Enkle bilder- Netthinne-implantasjonen inneholder små elektroder. Hvis du stimulerer en enkelt elektrode, vil personen se et lite fnugg av lys, sier Dagnelie til BBC.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer