Nytt håp for slagpasienter

Et nytt og blodtrykksenkende medikament gir håp for tusenvis av slagrammede nordmenn. En undersøkelse viser at antallet slag falt med 28 prosent hos de som har testet medisinen.

Publisert
Sist oppdatert

Slag er i dag den viktigste årsaken til uførhet blant voksne i Norge, og den tredje viktigste årsaken til død.

I den såkalte SCOPE-studien, som nylig ble publisert, har man forsøkt å se på hvordan blodtrykkssenkende medisiner kan forhindre slag hos eldre mennesker (70 - 89 år). Blant annet har man sammenlignet det nye medikamentet Atacand, med de mer tradisjonelle og blodtrykkssenkende legemidlene.

Internasjonalt studieResultatet i studien - hvor over 5000 mennesker verden over har deltatt - er at begge gruppene fikk redusert blodtrykket like mye. Hos de som brukte det nye medikamentet var det imidlertid nok et interessant funn; nemlig en markert nedgang - på 28 prosent - i antall dødelige slag.

- Hvor viktig er resultatet i denne undersøkelsen?- Det er et veldig viktig resultat når slagfrekvensen reduseres såpass mye, sier Knut Risberg som er spesialist i indremedisin og jobber ved Skedsmo medisinske senter. Han er en av de totalt 40 legene i Norge som har vært utprøvere i studien som har pågått i en femårsperiode.

Forebyggende effektPå forespørsel om hva som skiller det nye medikamentet fra de mer tradisjonelle, sier han forskjellen er vanskelig å forklare.- Men det ser ut til å være noe med måten denne medisinen virker på, som gjør at den forebygger, sier han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer