Betalingsdirektivet PSD2

Nytt krav kan føre til avviste betalinger ved nettkjøp

Fra 31. desember 2020 er det krav om sterk kundeautentisering ved kortbetaling på nett.

BETALINGSFAKTA: Hva skjer når du betaler med kort, og hvordan fungerer egentlig kontaktløs NFC-betaling? Video: Per Ervland Vis mer
Publisert

Finanstilsynet har bedt kortutstedere om å informere brukerne sine om overgangen til sterk kundeautentisering ved kortbetaling på netthandel, og om konsekvensene overgangen vil ha for brukerne.

Det er nemlig slik at fra 31. desember 2020 trer nye krav i kraft, som medfører at det ikke er nok å plotte inn kortnummer og utløpsdato når du skal betale på nett - i tillegg må betalingen bekreftes med BankID, SMS fra banken eller lignende løsning.

Avviste betalinger

Ifølge Finanstilsynet vil det være flere netthandelssteder, både i Norge og i utlandet, som ikke får etablert løsninger i samsvar med kravene innen 31. desember.

På slike netthandelssteder vil kunder kunne oppleve at betalingstransaksjoner ved bruk av kort blir avvist etter denne datoen, skriver tilsynet i en pressemelding.

Nye EU-regler

Dinside har tidligere skrevet om disse innstrammingene.

Det er EU som strammer inn reglene om betaling på nett. Snart kreves det nemlig at kjøp over 30 euro (drøye 300 kroner med dagens kurs) må bekreftes med sterk kundeautentifikasjon.

Opprinnelig trådte disse nye reglene i kraft allerede i september 2019, men fristen har blitt utsatt fordi mange nettbutikker og leverandører av betalingstjenester ikke var klare ennå.

Men, etter hvert som stadig flere nå baker inn støtte for ekstra autentisering, vil butikkene som henger etter risikere å få betalingen avvist.

SVINDEL: Det florerer av svindelforsøk om dagen. Vi gir deg oversikt over de mest vanlige. Foto: Shutterstock/NTB: Klipp: Tobias Fjeldvang. Reporter: Embla Hjort-Larsen. Foto: NTB Vis mer

Hver femte norske nettbutikk kan rammes

Akkurat hvor mange nettbutikker som per i dag ikke støtter kravene fra den europeiske banktilsynsmyndighet (EBA) vites ikke, men analytikere har beregnet at det kan gjelde så mye som 20-30 prosent av alle kjøp på nettet innenfor EU.

Norske nettbutikker er generelt langt fremme i implementeringen av totrinnsbekreftelse sett i forhold til nettbutikker i mange andre land, men opp mot hver femte er fortsatt ikke kommet i gang, og disse risikerer derfor å få blokkert deres online betalinger fremover, ifølge Ardalan Fadai, salgssjef i Nets.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer