Nytt kutt i styringsrenta

Norges Banks styringsrente er nå 2,5 prosent.

Nytt kutt i styringsrenta
Publisert
Sist oppdatert

Norges Bank har besluttet å sette ned styringsrenta med ytterligere 0,5 prosentpoeng. Det betyr at den nye styringsrenta nå er 2,5 prosent. Sist styringsrenta lå på dette nivået, var våren 2006.

Dermed gjorde Norges Bank det de varslet på forrige rentemøte.

- Når Norges Bank kutter med 0,5 prosentpoeng, er dette i tråd med rentebanen. Ny informasjon har bekreftet at det er behov for å kutte renten videre, men mye av de dårlige nyhetene vi har fått i det siste, var allerede bakt inn i Norges Banks analyse da renten ble kuttet med 175 basispunkter i desember og ytterligere 100 basispunkter ble signalisert, hvorav 50 på møtet i dag, sa Bjørn Roger Wilhelmsen, makroøkonom i First Securities, til DinSide tidligere i dag.

Svekket vekst

– Veksten i verdensøkonomien er ytterligere svekket siden desember. Lavkonjunkturen ute ser ut til å ramme bredt og bli dypere enn tidligere antatt. Utsiktene for norsk økonomi og risikobildet tilsier at det nå er riktig å sette styringsrenten ned med 0,50 prosentenheter til 2,50 prosent, sier sentralbanksjef Svein Gjedrem.

Norges Bank tror nedgangen i rentene og de nye finanspolitiske tiltakene vil dempe utslagene av den internasjonale lavkonjunkturen på produksjonen og sysselsettingen i Norge.

Se hva en eventuell renteendring i bankene vil bety for deg!

>> Renteendringskalkulatoren

Skal ned mot 1 prosent

Makroøkonomene ser det som lite sannsynlig at rentekuttene fra Norges Bank er i ferd med å stoppe, og tror på ytterligere kutt allerede i mars.

- Mest sannsynlig kutter de med 0,25 prosentpoeng i mars, men de svake arbeidsledighetstallene som akkurat er lagt frem gjør det godt mulig at de kutter renten enda mer, sa Bjørn Roger Wilhelmsen til DinSide tidligere denne uken.

Senioranalytiker Erik Bruce i Nordea Markets tror renten må kraftigere ned, fordi kronen vil styrke seg.

- Vi tror Norges Bank setter ned renten med 0,5 prosentpoeng på onsdag. Vi er ikke helt i mål med våre nye prognoser, men jeg tror vi vil regne med å se en rente ned mot 1,5 og kanskje 1 prosent innen sommeren, sa Bruce til DinSide før helgen.

Vil bankene følge?

Det nye rentekuttet kommer blant annet fordi Norges Bank ønsker at de med boliglån får mer penger å rutte med. Har du boliglån på 2 millioner kroner, og du får et rentekutt på 2 prosentpoeng, tilsvarer dette hele 28.800 kroner i året etter skatt.

DinSide vil følge med på hvordan bankene reagerer på det siste rentekuttet i dagene som kommer. Hvorvidt bankene vil kutte mer avhenger av den nye styringsrentas påvirkning på pengemarkedsrentene.

Vi har hele tiden oppdaterte lister over de beste boliglånsrentene:

Boliglån på 1 million kroner
Boliglån på 2 millioner kroner

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer