Pris på strøm

Nytt nettleie-forslag kan spare deg opp til 4000 kroner årlig

Energi Norge foreslår en ny ordning for å jevne ut nettleien i hele landet.

STORE FORSKJELLER: Mange betaler vesentlig mer i nettleie enn andre, gjerne på grunn av avstanden mellom kundene, terreng og klima. Et nytt forslag fra Energi Norge kan få ned nettleiekostnadene over hele landet. Foto: Terje Pedersen/NTB Scanpix.
STORE FORSKJELLER: Mange betaler vesentlig mer i nettleie enn andre, gjerne på grunn av avstanden mellom kundene, terreng og klima. Et nytt forslag fra Energi Norge kan få ned nettleiekostnadene over hele landet. Foto: Terje Pedersen/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er store forskjeller på nettleien i Norge, og det er et lite antall nettselskaper som står for den høyeste nettleien, ifølge Energi Norge.

Derfor har interesse- og arbeidsgiverorganisasjonen sendt et forslag til Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), hvor de foreslår en utjevningsordning på mellom 20 og 90 millioner kroner, som kan få nettleien under 45 øre per kilowattime over hele landet, unntatt avgifter.

- Med denne modellen vil kundene med den dyreste nettleien i dag spare mellom 3500 og 4000 kroner i året, sier informasjonssjef Aslak Øverås i Energi Norge til Dinside.no.

Forslaget innebærer ikke at noen får dyrere nettleie enn de har i dag, understreker Øverås.

Utjevningsordningen kan enten finansieres over statsbudsjettet, gjennom Enova-avgiften eller elavgiften, men Energi Norge har ikke tatt stilling til hvilken løsning som vil være best ennå.

NVE: Ingen kommentar

Tore Langset, seksjonssjef for økonomisk regulering i NVE, bekrefter at de mottok forslaget i forrige uke, men vil ikke kommentere noen av de innspillene de har fått før de har overlevert vurderingene sine til Olje- og energidepartementet.

- Departementet har bedt oss vurdere ulike tiltak som kan utjevne nettleien for alle forbrukere i distribusjonsnettet gjennom mest mulig effektiv organisert strømnett, sier Langset til Dinside.no.

NVE jobber derfor nå med å gjøre gode faglige vurderinger i tråd med oppdraget fra departementet, og i forbindelse med dette arbeidet har de fått flere innspill som vil inngå i vurderingene.

Departementet har gitt NVE frist til 4. november.

Slik avgjøres nettleie-prisen

I dag bestemmes nettleien av kostnadene til det enkelte nettselskap, og hvor mange kunder og kilowattimer selskapet kan fordele kostnadene på. Avstanden mellom kundene, terreng og klima, industri og kraftverk spiller også inn i regnestykket.

Det er NVE som bestemmer inntektsrammen til det enkelte nettselskap.

Foto: sjermdump.
Foto: sjermdump. Vis mer

- Nettselskapene premieres for å drive effektivt, noe som kommer kundene til gode i form av lavere nettleie. Vi er opptatt av at incentivene for å drive effektivt, ikke må svekkes ved innføring av likere nettleie, sier Kristin Lind, direktør for nett og entreprenør i Energi Norge, til Dinside.no.

Forslaget de har lagt frem for NVE ivaretar dette hensynet, legger hun til.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer