Nytt parkeringstilsyn: Slik blir de nye parkeringsreglene

Nytt tilsyn skal kontrollere at parkeringsselskapene følger reglene.

NÅ SKAL PARKERINGSSELSKAPENE KONTROLLERES: Et nytt Parkeringstilsyn skal kontrollere at parkeringsselskapene følger reglene.  Foto: NTB SCANPIX
NÅ SKAL PARKERINGSSELSKAPENE KONTROLLERES: Et nytt Parkeringstilsyn skal kontrollere at parkeringsselskapene følger reglene. Foto: NTB SCANPIX Vis mer
Publisert

Det er mange som får bot fordi de setter fra seg bilen der det ikke er lov å stå, men det er også mange som opplever å bli feilaktig ilagt parkeringsbot - som for eksempel saken Dinside nylig skrev om med mannen som hadde betalt med app, men som fikk bot for ikke å ha «gyldig billett synlig i frontruten».

Fra og med i dag iverksettes nye parkeringsregler som setter strengere krav til parkeringsbransjen.

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen sier i en pressemelding at regjeringen nå tar ansvar og rydder i parkeringsbransjen.

- Det er allerede klart at et nytt parkeringsregelverk trer i kraft 1. januar 2017. Nå har vi nådd nok en milepæl ved at Statens vegvesen oppretter en ny tilsynsenhet på Lillehammer. Vi skal sikre at forbrukerne blir bedre ivaretatt, sier samferdselsministeren.

Dette applauderes av Forbrukerrådet, som omtaler det som veldig gode nyheter for forbrukerne.

- Dette er en bransje hvor det delvis vært endel «cowboyvirksomhet», så at vi nå både får felles regler for offentlige og private parkeringsaktører - og får ryddige regler og tilsyn - dette er veldig gode nyheter for forbrukerne, uttaler direktør Randi Flesland i Forbrukerrådet til Dinside.

Dette skal tilsynet gjøre

Det nye tilsynet skal føre tilsyn med parkeringsbransjen og passe på at de ulike parkeringsselskapene følger regelverket.

Det er en del endringer i parkeringsregelverket som iverksettes fra årsskiftet, blant annet blir det faste satser for feilparkering som skal gjelde for alle parkeringstilbydere.

I dag er det ulike satser for gebyrer for feilparkering på offentlige og private parkeringer. Den nye forskriften skal sørge for likest mulig regler for private og offentlige parkeringstilbydere, som kommuner og parkeringsselskaper.

- Samtidig med innføringen av de nye reglene vil vi i begynne å føre tilsyn med de ulike parkeringstilbyderne, sier direktør Bodil Rønning Dreyer i Statens vegvesen. – Dette skal sørge for at vi luker ut useriøse aktører og gi bedre vilkår for forbrukerne.

FELLES SATSER: Fra 1. januar 2017 blir det tre felles satser for offentlige og private parkeringstilbydere. I dag er det for eksempel billigere å feilparkere på en offentlig parkeringsplass, sammenliknet med å feilparkere hos et privat parkeringsselskap. Foto: NTB SCANPIX
FELLES SATSER: Fra 1. januar 2017 blir det tre felles satser for offentlige og private parkeringstilbydere. I dag er det for eksempel billigere å feilparkere på en offentlig parkeringsplass, sammenliknet med å feilparkere hos et privat parkeringsselskap. Foto: NTB SCANPIX Vis merSlik kommer de til å kontrollere

Gina Russell, seksjonsleder tilsynsseksjonen i Statens vegvesen sa til Dinside i sommer at de holdt på med å lage rutiner for hvordan de skal utføre tilsynsoppgaven.

- Vi tenker at det kan bli både uvarslet og forhåndsvarslet tilsyn. Vi gjør allerede tilsyn med trafikkskoler og verksteder og har lang erfaring med å gjøre tilsyn, så selv om dette er et nytt område, tenker å trekke veksler på den kunnskapen vi allerede har, sier Russell til Dinside.

Hun forteller at de blant annet skal godkjenne opplæringsplaner og prøveordning for parkeringsvaktene, og føre tilsyn med at regelverket blir fulgt.

- Vi skal også kontrollere satsene, skilting og at forbrukernes rettigheter blir ivaretatt, sier Russell videre.

Dette er nytt

Det er flere endringer som kommer med det nye parkeringsreglementet. Her er noen av «høydepunktene», som alle er til fordel for deg som forbruker:

Parkeringsregister: Alle parkeringsselskaper må registrere seg og sine skiltplaner. Registeret vil brukes i tilsyns- og klagebehandling og vil også være åpent for forbrukere.

Fem minutters frist: Med det nye regelverket vil det ikke kunne ilegges parkeringsgebyrer før det har gått fem minutter i etterkant av at billetten er utløpt. Dermed skal du slippe å få bot om du kommer to minutter for seint.

Du skal få tid til å betale ... Vi har vel alle hørt historier om de som har blitt bøtelagt mens de forsøkte å få betalt. Nå fastsettes det at den som parkerer skal få en rimelig frist til å sette seg inn i parkeringsvilkårene, og til å betale, før det kan ilegges sanksjon.

Ny parkeringsklagenemd: Det opprettes en ny Parkeringsklagenemnd som skal sørge for at du skal kunne klage i en mer ordnet prosess. Det må først klages til virksomheten, men dersom virksomheten vil opprettholde sanksjonen, eller ikke behandler klagen innen visse frister, kan sanksjonen klages inn til den nye Parkeringsklagenemnda. Alle som driver vilkårsparkering etter parkeringsforskriften, er underlagt nemndas kompetanse, og må rette seg etter nemndas avgjørelser.

Faste satser: Hittil har det vært forskjell på gebyrene fra offentlige og private parkeringsaktører. Dette blir det slutt på med den nye forskriften, fra og med i dag. Da iverksettes det tre faste satser, som skal gjelde for alle: 300, 600 og 900 kroner.

  • Den laveste satsen på 300 kroner for de minst alvorlige overtredelsene, som ikke å trekke billett på gratisparkering, eller hvis den som har parkert handler i en annen butikken den som har kundeparkeringen.
  • Normal sats på 600 kroner ved "alminnelige" overtredelser, som hvis man ikke har betalt for den tiden man faktisk står parkert.
  • Høy sats på 900 kroner gjelder ved feilparkering på parkeringsplasser for forflytningshemmede.

Krav om p-plasser til el-biler og forflytningshemmede:
Det blir krav om at en del av parkeringsplassene skal ha ladepunkter til el-biler og at en andel av plassene skal tilrettelegges og reserveres for forflytningshemmede med parkeringstillatelse.
Både private og kommunale parkeringsvirksomheter bestemmer selv om de vil tilby gratis parkering for el-biler.

Standardisering av P-skilt: Det blir fortsatt ulike skilt på offentlig og privat parkering, men hvilke skilt som skal benyttes hvor skal likevel standardiseres.

LES OGSÅ:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer