Ofte unødvendig å trekke visdomstenner

Å få beskjed om å måtte fjerne visomstenner setter en støkk i mange. Nå viser det seg at operasjonen kanskje kunne er unødvendig.

Publisert
Sist oppdatert

Å fjerne symptomfrie visomstenner hverken hjelper eller skader helsen. Det er bare dyrt.

- Du kan få vondt senere, sier tannlegen når du spør om hvorfor visdomstennene må fjernes. En ny studie viser nå at det ikke er noe bevis for at det faktisk hjelper mot fremtidige problemer.

Må ha en grunnDet er nederlandske forskere som har funnet ut dette. Forskerne så på 40 ulike studier om tannhelse, men fant bare to kontrollerte kliniske beviser for visdomstannfjerning. Konklusjonen er at dersom visdomstennene ikke skaper problemer er det ingen beviser for at fjerning av dem hjelper eller skader din fremtidige helse.

- En tannlege må fortelle at du kanskje burde fjerne visdomstennene for den, den og den grunnen. Men det er den, den og den risikoen også. Du må bestemme om det er verdt det, sier Eric K. Curtis, talsmann for Academy of General Dentistry, til WebMD.

Han sier videre at visdomstannoperasjoner har blitt så vanlig at mange pasienter har sluttet å tenke på det som en seriøs medisink prosedyre.

Evolusjonens feilVisdomstenner melder sin ankomst i 17 til 24-årsalderen. Noen får dem senere, andre får dem ikke i det hele tatt. Grunnen til at vi idag ofte ser på disse tennene som problematiske, er at dagens mennesker har mindre kjeve enn tidlig i evolusjonen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.