Også pappa kan bli deprimert etter fødselen

Det er ikke bare kvinner som kan rammes av fødselsdepresjon. Ny forskning viser at også menn kan slite i forbindelse med en fødsel.

Publisert
Sist oppdatert

Det er svenske Dagens Medicin som melder om forskningen utført ved Lunds universitet.

Like mange mennMan hører ofte at kvinner kan få depresjon i forbindelse med graviditeten. Nå tyder forskningen på at fødselsdepresjon er like vanlig for menn. Det er spesielt menn som har vært deprimerte, mobbet eller med dårlig forhold til sin egen far, som rammes.

I følge psykolog og forsker Birgitta Rydén, opplever cirka ti prosent av kvinner og menn depresjoner under graviditeten. Utroskap, økt forbruk av medisiner og midhandling av partneren kan være symptomer.

Hjelpeløse- Mishandlede menn, liksom uengasjerte pappaer, er usikre på sin mannlige identitet og på farsrollen. Om vi går inn forebyggende og hjelper til i forbindelse med partnerens graviditet, fins mye å vinne i framtiden, sier Rydén til Dagens Medicin.

Rydén har foretatt flere intervjuer med kommende pappaer. Intervjuene har vist at en av årsakene til menns fødselsdepresjon er en reaksjon på kvinnens lidelser. Blant annet ser mange på seg selv som hjelpesløse overfor partneren. Også stress og våkennetter med spedbarn kan utvikle depresjonen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer