Ok, vi tar det én gang til

Hvorfor får du mindre lønn i juni?

En vakker 1/26 måned I denne artikkelen forteller vi om det som står med liten skrift i feriepengeavtalen. Foto: Malgorzata Litorowicz
En vakker 1/26 måned I denne artikkelen forteller vi om det som står med liten skrift i feriepengeavtalen. Foto: Malgorzata Litorowicz Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi får ikke lønn i juli, vi får feriepenger i stedet. Så langt er de fleste med. Men hvorfor får vi mindre lønn også i juni?

Fem uker er mer enn én måned

De fleste av oss har fem ukers ferie (bare fire uker pluss én dag - Gro-dagen - er lovfestet). Én måned er jo bare litt over fire uker, så fem uker blir mer enn én måneds ferie.

- Men jeg har jo bare tre ukers ferie i juli, sier du kanskje. - Resten tar jeg i påsken og julen.

Alt om feriepenger

Arbeidsgiver kan naturligvis trekke deg i lønn bare de dagene du faktisk har ferie, men de fleste gjør dette på én og samme måte for alle ansatte: Trekker hele julilønnen og litt av junilønnen. I denne perioden skal du leve av feriepenger.

Så kommer vi til dette med 26 dager...

Ferieloven sier at fem ukers ferie er ferie i 30 virkedager. En virkedag er alle dager unntatt søn- og helligdager. Det er altså seks virkedager i en vanlig uke.

Feriepengekalkulatoren

Det er 52 uker i året, sier de fleste arbeidsgivere, og derfor 312 virkedager i året. Siden det er 12 måneder, blir dette 26 virkedager i måneden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer