Ok, vi tar det én gang til

Hvorfor får du mindre lønn i juni?

En vakker 1/26 måned I denne artikkelen forteller vi om det som står med liten skrift i feriepengeavtalen. Foto: Malgorzata Litorowicz
En vakker 1/26 måned I denne artikkelen forteller vi om det som står med liten skrift i feriepengeavtalen. Foto: Malgorzata Litorowicz Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi får ikke lønn i juli, vi får feriepenger i stedet. Så langt er de fleste med. Men hvorfor får vi mindre lønn også i juni?

Fem uker er mer enn én måned

De fleste av oss har fem ukers ferie (bare fire uker pluss én dag - Gro-dagen - er lovfestet). Én måned er jo bare litt over fire uker, så fem uker blir mer enn én måneds ferie.

- Men jeg har jo bare tre ukers ferie i juli, sier du kanskje. - Resten tar jeg i påsken og julen.

Alt om feriepenger

Arbeidsgiver kan naturligvis trekke deg i lønn bare de dagene du faktisk har ferie, men de fleste gjør dette på én og samme måte for alle ansatte: Trekker hele julilønnen og litt av junilønnen. I denne perioden skal du leve av feriepenger.

Så kommer vi til dette med 26 dager...

Ferieloven sier at fem ukers ferie er ferie i 30 virkedager. En virkedag er alle dager unntatt søn- og helligdager. Det er altså seks virkedager i en vanlig uke.

Feriepengekalkulatoren

Det er 52 uker i året, sier de fleste arbeidsgivere, og derfor 312 virkedager i året. Siden det er 12 måneder, blir dette 26 virkedager i måneden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.