Piratvarer fra utlandet

Økende problem: 3 av 4 piratkopier kommer fra dette landet

Av samtlige piratkopier som blir beslaglagt ved EUs grenser, kommer hele 73 prosent fra ett enkelt land.

PIRATKOPIER FRA KINA: Av de piratkopierte varene som blir beslaglagt av EU, kommer 3 av 4 varer fra Kina. Også norsk tollvesen forteller at piratkopierte varer ofte ankommer Norge fra Kina, Hong Kong og Tyrkia. Foto: NTB Scanpix
PIRATKOPIER FRA KINA: Av de piratkopierte varene som blir beslaglagt av EU, kommer 3 av 4 varer fra Kina. Også norsk tollvesen forteller at piratkopierte varer ofte ankommer Norge fra Kina, Hong Kong og Tyrkia. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En EU-rapport om piratkopier fra 2018 slår fast at det ble stoppet produkter ved ankomst til Europa til en verdi av 580 millioner euro - som tilsvarer rundt 5,6 milliarder kroner.

Samtidig som det spesielt er ett land som utpeker seg som opprinnelsesland for piratkopier, er det også enkelte varegrupper hvor piratkopier er et ekstra stort problem.

EU-rapporten viser at matvarer utgjør hele 24 prosent av varene som blir stoppet ved EUs grenser.

Mattilsynet slår fast at matsvindel, matkriminalitet og matjuks også er et problem i Norge.

- Vi ser en tendens hvor organisert kriminelle infiltrerer også norsk matproduksjon og norske markeder, sier seksjonssjef i Mattilsynet, Merethe Steen, til Dinside.

Flesteparten av varene kommer fra Kina

Ifølge EU-rapporten stoppet de totalt 31 millioner falske varer ved EUs grenser i 2017. De aller fleste varene har ett og samme opprinnelsesland, nærmere bestemt Kina - eller Hong Kong, som også tilhører Kina.

De vanligste opprinnelses-landene for piratvarer

  • Kina: 73,04 prosent
  • Hong Kong: 10,29 prosent
  • Alle andre land: 4,32 prosent Tyrkia: 4,26 prosent
  • Vietnam: 2,62 prosent
  • Syria: 2,08 prosent
  • India: 1,98 prosent
  • Egypt: 1,42 prosent

Dette gjelder også for piratkopierte varer som kommer til Norge, bekrefter Tolldirektoratet.

- Piratkopierte varer generelt blir ofte sendt til Norge fra Kina, Hong Kong og fra Tyrkia, sier seniorrådgiver Elisabeth C. Nettum.

Hedvig Bengtson, seniorrådgiver i juridisk og internasjonal stab i Patentstyret, og prosjektleder for velgekte.no, uttalte til Dinside før jul at det hver dag ankommer tusenvis av piratkopier som småpakker bestilt på internett, til norske forbrukere.

Mange av de piratkopierte varene kan dessuten være brannfarlige eller helseskadelige.

Godteri og tyggis

Noen varegrupper er dessuten mer utsatt, viser rapporten, og blant det som stoppes av EU i tolla, er hele 24 prosent innenfor kategorien matvarer. Her utgjør større funn av godteri og tyggegummi store deler av statistikken, slår EU-kommisjonen fast - som ikke kommer fra Kina, men i stor grad er produsert i Syria.

Leker, sigaretter og klær er andre gjengangere og utgjør henholdsvis 11, 9 og 7 prosent av alle varene som stoppes.

Når det gjelder hvilke piratvarer som utgjør de største verdiene, er det etterligninger av dyre klokkemerker som topper statistikken.

Matsvindel, matkriminalitet og matjuks
Steen i Mattilsynet sier til Dinside at i Norge kan man oppleve matjuks, hvor forbrukere lures til å betale for noe de ikke får, og det også kan medføre risiko for helseskade.

- Stort sett handler det om å erstatte dyre næringsmidler som forbrukerne er villige til å betale for, med noe som er billigere og har dårligere kvalitet, å skjule dårlig kvalitet ved hjelp av ulovlig tilsetningsstoffer eller å forfalske merker og sertifikater, forteller Steen.

Hun viser blant annet til en felles-europeisk matkrimaksjonen ledet av Interpol og Europol, hvor det ble beslaglagt 9.800 tonn med matvarer, 26,4 millioner liter drikke og 13 millioner enheter til en samlet verdi av cirka 1,8 milliarder norske kroner.

Problemet gjelder i stor grad også i Norge, mener Mattilsynet. Steen viser til en tendens hvor organiserte kriminelle infiltrerer også norsk matproduksjon og norske markeder.

- Organiserte kriminelle har sett en mulighet til hvitvasking av midler, samtidig som det er liten fare for å bli oppdaget, og strafferammene er lave. Det ser vi blant annet gjennom de beslag Mattilsynet har gjort i Oslo-området de senere årene, sier Steen.

Hun viser til at Mattilsynet for eksempel har avdekket ulovlig bruk av matsminke på tunfisk, olivenolje som ikke holder kvaliteten den skal og omsetning av stjålet kjøtt og smuglerkjøtt.

Slik jobber de for å stoppe matsvindel

For å hindre denne typen matjuks forteller Steen at Mattilsynet i tillegg til det vanlige tilsynet blant annet har etablert en egen gruppe på Østlandet som jobber mer dedikert med visse tilfeller av matsvindel.

Mattilsynet ønsker også at publikum varsler dem når de har mistanke om at de ikke får det de betaler for.

De samarbeider dessuten med Tolletaten og Politiet, og med EU, for å stoppe matsvindelen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer