Alkohol og tobakk

Øker avgiftene: ­ - Rimelig spesielt

Regjeringen øker avgifter på alkohol og tobakk

ØKER: Regjeringen foreslår i statsbudsjettet for 2024 at avgiftene på tobakk og alkohol skal øke. Dette sier forbrukerøkonom i Storebrand, Cecilie Tvetenstrand. Reporter: Anabelle Bruun Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er alltid knyttet stor spenning til hva regjeringen ønsker å gjøre med særavgifter - kanskje særlig med avgiften på alkohol og tobakk.

I år som i fjor er disse avgiftene foreslått økt mindre enn den generelle prisstigningen. Særavgiftene på alkohol og tobakk økes med mellom 3,8 og 4,3 prosent.

Prisstigningen var på 4,8 prosent fra august 22 til august 23.

KAN HEISE FLAGGET: Bård Hoksrud (FrP) tror økte avgifter på snus vil komme svenskene til gode. Her i et lystigere øyeblikk under årets valgkamp. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
KAN HEISE FLAGGET: Bård Hoksrud (FrP) tror økte avgifter på snus vil komme svenskene til gode. Her i et lystigere øyeblikk under årets valgkamp. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Det er likevel et skritt i feil retning, skal vi tro Bård Hoksrud.

- Jeg registrerer at det øker mest på snus. Det er ikke lenge siden svenskene sa de skulle redusere snusavgiften. Da er det rimelig spesielt at norske myndigheter skrur opp avgiften mest her, sier Hoksrud til DinSide.

Særavgifter på tobakk

Sigarer, kr/100 gram3033154
Sigaretter, kr/100 stk.3033154
Røyketobakk, kr/100 gram3033154
Snus, kr/100 gram93974,3
Skrå, kr/100 gram1231284,1
Sigarettpapir, kr/100 stk.4,644,823,9
E-væske med nikotin, kr/100 ml4925113,9
Tobakk til oppvarming, kr/100 gram3033154
Andre nikotinvarer, kr/100 gram46,4848,253,8

Kilde: Statsbudsjettet 2024

- Her er det bare for svenskene å heise flagget!

Typisk strutsepolitikk

Ifølge Hoksrud skal svenskene redusere avgiftene med 20 prosent til neste år. Konsekvensen blir at hver boks blir rundt tre kroner billigere.

- Dette er typisk strutsepolitikk. Stikker huet i sanden, ser at salget går litt ned i Norge, men folk kommer til å drikke og snuse like mye.

Han tror forslaget vil bety at inntektene går til Sverige og utgiftene til Norge.

- Dette er trist for norsk næringsliv, og vil gå ut over norske arbeidsplasser.

Vin- og brennevinsleverandørenes forening (VBF) slutter seg til dette poenget.

- Vedum og Vestre sier ja til mer grensehandling også neste år. På tross av lovnader i Hurdalsplattformen om tiltak som kan redusere grensehandelen og styrke konkurransekraften til norsk næringsliv, fortsetter regjeringen politikken med å stimulere nordmenn til å dra over grensen for å gjøre dagligvarekjøp, skriver VBF i en pressemelding.

De ønsker at Stortinget må ta grep og sørge for konkrete tiltak som reduserer grensehandelen.

- Den årlige økningen i avgifter tvinger prisbevisste nordmenn – som det er mange av nå – til å ta enda større ansvar for egen økonomi. Norske arbeidsplasser og norsk verdiskapning må være viktigere for en norsk regjering enn å hjelpe til med å fylle den svenske statskassa. Grensehandling er handelslekkasjer som kan forebygges, sier Ingunn Jordheim, generalsekretær i VBF, i en pressemelding.

Alkoholavgifter

Brennevinsbaserte drikkevarer over 0,7 vol.pst., kr/vol.pst. per liter8,458,773,8
Annen alkoholholdig drikk fra 4,7 til og med 22 vol.pst., kr/vol. pst. per liter4,955,143,8
Annen alkoholholdig drikk til og
med 4,7 vol.pst., kr/liter
0,0–0,7 vol.pst.---
0,7–2,7 vol.pst.3,43,533,8
2,7–3,7 vol.pst.12,7913,283,8
3,7–4,7 vol.pst.22,1522,993,8
Gjæret alkoholholdig drikk fra 3,7 til og med 4,7 vol.pst. produsert ved små bryggerier   .varierervarierer

Kilde: Statsbudsjettet 2024

Hoksrud trekker også fram følgende paradoks:

- Det som er minst helseskadelig (snus) øker mest og det som er mest helseskadelig (tobakk) øker minst. Dette betyr i realiteten at folkehelsen til folk er mye mindre verdt en inntektene til staten, tordner han.

Dyrere godteri

Det samme gjelder for den omstridte sukkeravgiften som er foreslått økt fra 8,84 kroner per kilo til 9,18 kroner per kilo, en endring på 3,8 prosent.

Særavgifter er avgifter på bestemte varer og tjenester, som kommer i tillegg til merverdiavgiften. Høye særavgifter på alkohol og tobakk, er årsaken til at dette er forholdsvis dyrt i Norge, sammenliknet med andre land.

Avgiftene på alkohol og tobakk er eksempler på helse- og sosialrelaterte avgifter.

Et høyt avgiftsnivå på forbruksvarer kan medføre økt grensehandel, tax free-handel, smugling og hjemmebrenning av alkohol. Slik uregistrert omsetning svekker kontrollen med forbruket, og innebærer tap av avgiftsinntekter. Helseeffektene ved at avgiftsleggingen normalt reduserer forbruket, må vurderes opp mot de samfunnsmessige kostnadene ved uregistrert omsetning, heter det i regjeringens forslag til statsbudsjett.

Særavgiftene utgjør 6 prosent av årets statsbudsjett.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer