Revidert nasjonalbudsjett 2019

Øker bostøtten med 66 millioner kroner, men færre får

I revidert nasjonalbudsjett ønsker regjeringen å heve boutgiftstaket for mottakere av bostøtte.

STØTTEORDNING: Hvis husstanden din har lav samlet inntekt og høye boutgifter, kan du få bostøtte. Dersom du tror du kvalifiserer deg til støtteordningen, bør du sjekke kalkulatoren på Husbankens nettside. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix.
STØTTEORDNING: Hvis husstanden din har lav samlet inntekt og høye boutgifter, kan du få bostøtte. Dersom du tror du kvalifiserer deg til støtteordningen, bør du sjekke kalkulatoren på Husbankens nettside. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det framgår i revidert nasjonalbudsjett, slik som lekkasjene tilsa, at boutgiftstaket for de som mottar bostøtte økes med 66 millioner kroner fra 1. juli i år.

- Som en del av kampen mot fattigdom får 18.000 familier opp til 8000 kroner mer i bostøtte hvert år, sier kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland i en pressemelding.

Bostøtten skal sikre at familier med lav inntekt og høye boutgifter kan bo godt. Mæland mener at økningen vil skape en tryggere hverdag for svært utsatte familier. En god bolig og et godt, trygt bomiljø er viktig for barns oppvekstsvilkår, understreker ministeren.

Færre mottakere

Likevel vil antallet mottakere av bostøtte bli redusert: 4.200 færre kommer til å motta bostøtte i år, et netto kutt på 3.100 mottakere. SV reagerer kraftig på endringene.

Kommunalminister Monica Mæland (H) lovnad om at regjeringen skal bruke 66 millioner kroner mer på bostøtte i 2019, gjør at 1.100 nye husstander kommer inn i ordningen, men samtidig faller flere tusen husstander, etter det NTB forstår, ut av bostøtteordningen.

I revidert nasjonalbudsjett fremgår det derfor at bostøtten totalt sett kuttes med 22,8 millioner kroner.

- Når flere mister bostøtten, viser statsminister Erna Solberg nok en gang at hun ikke bryr seg om at uføre, syke og trygdede skal ha et trygt hjem, sier SVs Karin Andersen til NTB.

Kjemper mot barnefattigdom

Et av hovedmålene som ble trukket fram i forslag til statsbudsjett for 2019 var å motvirke fattigdom. I den forbindelse ønsket regjeringen å øke bostøtten til barnefamilier og andre store husstander med 60 millioner kroner. Totalt ville regjeringen bevilge 181 millioner kroner for å styrke innsatsen mot barnefattigdom.

- Barn som vokser opp i lavinntektsfamilier skal få god omsorg, bo trygt, kunne etablere stabile vennskap i oppveksten, ha håp og føle seg verdifulle i samfunnet. Derfor satser regjeringen på inkluderende tiltak, sa barneminister Linda Hofstad Helleland i en pressemelding den gang.

I revidert nasjonalbudsjett ser vi altså på en ytterligere styrking av bostøttetilbudet.

Du kan finne ut om du kvalifiserer til å få bostøtte på Husbankens nettside.

Dette er revidert nasjonalbudsjett

Tirsdag 14. mai legger Regjeringen Solberg frem sitt forslag til revidert nasjonalbudsjett for 2019.

I det reviderte nasjonalbudsjettet blir hovedtallene for norsk økonomi og regjeringens syn på gjennomføringen av den økonomiske politikken oppdatert.

Stortinget behandler revidert nasjonalbudsjett og fatter sine vedtak i slutten av juni.

Kilde: Regjeringen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer