Øker nettleien

Norges største nettselskap varsler økning fra 1. mai.

NETTLEIE: Elvia varsler at de øker nettleia. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
NETTLEIE: Elvia varsler at de øker nettleia. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en pressemelding opplyser Elvia, som betjener rundt to millioner innbyggere på Østlandet, at de øker nettleien med 5 øre per kilowattime (kWt) fra 1. mai.

Årsaken er at nettselskapet må kjøpe inn kraft i spotmarkedet til en høyere pris enn forventet for å dekke opp tap i nettet. Det anslås at tapet i det norske strømnettet, fra kraftstasjon til forbruker, utgjør opp mot ti prosent av produsert strømmengde.

- Hovedårsaken til nettleie-økningen er at kraftprisen har blitt veldig mye høyere enn prognosene tilsa for bare kort tid siden. Uroen i Europa har bidratt til forsterket usikkerhet rundt energisituasjonen og har drevet kraftpriser og inflasjon opp. Økte kraftpriser gir Elvia økte kostnader til nettap og økte kostnader til transmisjonsnettet, sier Elvias administrerende direktør Trond Skjellerud.

Ifølge beregninger fra Elvia utgjør det 83 kroner i måneden for en kunde som har et årlig forbruk på 20 000 kWt i året. Det tilsvarer snaut 1000 kroner ekstra på nettleieregningen i året.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer