Krympflasjon:

Øker prisen og krymper pakka

- Det handler nettopp om at kunden ikke skal merke det, sier professor.

ØKER PRISEN: I juni kostet 18 Eldorado-gårdsegg 32 kroner og 90 øre. Så økte prisen sammen med en rekke andre varer. I september økte prisen igjen. Foto: Shutterstock / NTB
ØKER PRISEN: I juni kostet 18 Eldorado-gårdsegg 32 kroner og 90 øre. Så økte prisen sammen med en rekke andre varer. I september økte prisen igjen. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kiwis egne Eldorado-egg koster fem kroner mer enn de gjorde i juni. I tillegg har pakken gått fra å inneholde 18 til 12 egg.

- De bruker et fenomen som kalles «knapt merkbar forskjell»-fenomenet fra psykologien. Og det handler nettopp om at kunden ikke skal merke det, sier professor Tor Wallin Andreassen ved Norges Handelshøyskole til NRK, og legger til:

- Altså at man har gjort sjokoladen litt mindre, emballasjen litt tynnere eller antall tørk på en tolvte rull litt færre.

- Store penger

I juni kostet 18 Eldorado-gårdsegg 32 kroner og 90 øre. Så økte prisen til 37,40 sammen med en rekke andre varer.

I september økte prisen igjen.

Denne gangen til 37,90. Men i tillegg er pakken altså blitt mindre.

- For bedriftene som selger tonnevis av det ene og andre, er dette store penger som de sparer fordi de kan levere mindre til den samme prisen, sier Andreassen.

Valgte å endre pakken

Kiwi sier at det skyldes at First Price-eggepakkene har gått over til å inneholde 18 egg.

- Vi har tradisjon for å selge First Price i våre største forpakninger med egg og har jobbet for å få First Price i 18 pakning med egg. Da vi fikk det, valgte vi å endre pakken med gårdsegg fra Eldorado til 12 pakning, sier kommunikasjonssjef Kristine Aakvaag Arvin.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.