- Øker prisene før Black Friday

Flere butikker setter opp prisen før den store handledagen. Forbrukerrådet mener dette gjør det svært vanskelig å være en god forbruker.

SETTER OPP PRISENE: Flere butikker setter opp prisene i ukene før Black Friday og Black Week. Foto: Mariam Butt / NTB
SETTER OPP PRISENE: Flere butikker setter opp prisene i ukene før Black Friday og Black Week. Foto: Mariam Butt / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Black Friday er rett rundt hjørnet og både butikker og kunder forbereder seg til årets største handledag.

Ifølge tall fra prissammenlikningstjenesten Prisjakt er det en rekke produkter som har steget i pris i oktober. Prisjakt mener butikkene gjør dette for å ha en høyere pris å sammenlikne mot black week, og på den måten vise høye rabatter.

– I oktober har 26 prosent av alle produkter på e-handelsmarkedet økt i pris, sier Norgessjef Christoffer Reina i Prisjakt.

Ikke la deg lure

At butikker gjør prisjusteringer før handleuka er ikke en uvanlig praksis. Ifølge Reina blir bransjen bedre år etter år, men det er likevel ikke sikkert at tilbudene er så gode som de kanskje framstår.

Forbrukerrådet forklarer til DinSide hvilke regler som gjelder:

– I utgangspunktet må salgsprisene basere seg på en reell førpris, noe som betyr at bedriftene som en tommelfingerregel må ha solgt et visst antall varer til førprisen som brukes i reklamen når salget er i gang, sier juridisk seniorrådgiver Thomas Iversen i Forbrukerrådet.

Iversen forklarer til DinSide at førprisen må typisk ha vært aktiv i 4–6 uker før tilbudet slår til. Her vil det likevel kunne være noe variasjon fra bransje til bransje.

Gjør hjemmeleksa

Black Friday faller på 25. november i år og er ofte omtalt som den store handledagen. I seinere år har Black Week og Cyber Monday også blitt en del av dette konseptet.

– Vi opplever at Black Friday og Black Week skiller seg fra andre salg, ved at bransjene ser ut til å jobbe ekstra hardt for at tilbudene skal framstå som ekstra gode, understreker Iversen.

– Mange prisjusteringer i oppkjøringer før handleuka gjør det svært vanskelig å være en god forbruker, og du må gjøre hjemmeleksa di grundig for å være sikker på at du gjør et godt kjøp, legger han til.

Sjekk dette

Denne tilbudssesongen kan være en god anledning til å gjøre unna julegavehandelen, men hva burde du være obs på?

– Nå som det blir trangere økonomisk for alle og enhver er det smart å handle på salg hvis du trenger noe. Likevel er det viktig å sjekke at tilbudet faktisk er et kupp før du slår til.

– Selv om det er en selvfølge at alle tilbud skal være reelle, ser vi hvert år at det syndes mot dette, sier Iversen.

Forbrukerrådet tipser derfor om å sjekke prisen for tilsvarende vare hos flere leverandører før du går til innkjøp av noe.

I fjor så vi at 10,2 prosent av alle varer økte i pris fra 1. oktober fram til dagen før Black Week, for deretter å rabatteres under Black Week og Black Friday.

– Det her viser tydelig hvordan butikkene øker prisene innenfor store tilbudsdager, for så å kunne skilte med høye rabattsatser, forklarer Reina i Prisjakt.

STRØM: Mange kjenner på dyre strømpriser, men disse strømsparetipsene bør du holde deg unna. Video: Embla Hjort-Larsen / Storyblocks / Tryg Forsikring Vis mer

Dette har økt mye

Tall fra sammenlikningstjenesten Prisjakt viser hva som har økt mye fra 1. oktober til 20. oktober i år:

  • Kaffemaskiner har 37 prosent av alle produkter økt i pris i oktober, 16,2 prosent med mer enn 10 prosent i pris.
  • Dekk og felger har 34,6 prosent av alle produkter økt i pris i oktober, 9,7 prosent med mer enn 10 prosent i pris.
  • Løpesko har 33,1 prosent av alle produkter økt i pris i oktober, 22, 3 prosent med mer enn 10 prosent.

– Vi kan se generelt er at det er nesten hvert tredje produkt som var dyrere under Black Week 2021 sammenliknet med 1. oktober 2021. Som forbruker kan man ikke ta det for gitt at Black Week-tilbudene er billigere enn det varen har vært tidligere, sier Reina.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer