Økokrim til razzia mot DnB NOR

Har siktet to DnB NOR-ansatte.

Publisert
Sist oppdatert

- Jeg vil understreke at det dreier seg om en mistanke, og ingen er skyldige før de eventuelt er dømt, sier Rune Bjerke.

Bjerke sier videre at det er viktig for han å ta et totalansvar for det som skjer i bedriften, men også å ta ansvar og stå bak de som jobber i bedriften. Han ønsker at de to mistenkte skal få muligheten til å renvaske seg.

Økokrim skal i dag ha gjennomført en razzia mot DnB NORs hovedkontor, etter at Kredittilsynet skal ha anmeldt banken til Økokrim. Dette melder TV2 Nyhetskanalen.

Økokrim har tatt ut siktelse mot DnB NOR Bank ASA og to personer ansatt i verdipapirforetaket DnB NOR Markets. Grunnen er skjellig mistanke om overtredelse av bestemmelser i verdipapirhandelloven.

- Kredittilsynets undersøkelser har gitt grunnlag for mistanke om at enkelte salg av statsobligasjoner som ble utført gjennom DnB NOR Markets ble gjort i strid med verdipapirhandelloven, melder Kredittilsynet.

- Med sikte på å avklare mistanken, har Kredittilsynet funnet grunn til å anmelde saken til Økokrim. Kredittilsynet mener også dette vil kunne være en egnet måte å sikre ytterligere bevis, skriver Kredittilsynet.

Derfor går de til aksjon

Bakgrunnen for razziaen og siktelsen er altså redningspakken som Norges Bank og regjeringen la frem for norske banker den 12. oktober som blant annet gikk ut på å tilby norske banker statsobligasjoner i bytte mot obligasjoner med sikkerhet i norske boliglån.
Tiltaket skal gi bankene sikkerhet slik at de kan få nye langsiktige lån og dermed roe presset i pengemarkedet.

Men redningspakken gjorde at verdien på norske statsobligasjoner sank betraktelig. Det har blitt spekulert i om DnB NOR brukte informasjon de fikk i forkant av pressekonferansen, til å selge unna statsobligasjoner, et salg de skal ha tjent mellom 20 og 40 millioner kroner på.

Preget av situasjonen

Aksjesjef Paal Karstensen i DnB Nor Markets sier til E24 han er overrasket over det som skjer, og at stemningen på gulvet i selskapets hovedkontor i Oslo er preget av det.

- Jeg vet ikke hvem som er siktet og hvor store beløp det er snakk om, sier Karstensen til E24.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer