- Økologisk er bortkastet

Økologisk mat er altfor dyrt og gjør ingenting for helsa, hevder engelske eksperter.

Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Illustrasjonsfoto: colourbox.c
Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Illustrasjonsfoto: colourbox.c Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
De fleste spiser ikke fem om dagen fra før av, og den høye prisen økologiske matvarer har virker enda mer avskrekkende på folk.


Påstandene kommer fram i den engelske dokumentaren Horizon som skal vises på BBC2 denne uka.

I programmet fastslår Tom Sanders, professor i ernæring på King’s College i London, at økologisk mat er bortkastet tid og penger.

- Når det kommer til næringsinnholdet i økologisk mat så er det ikke mye forskjell i det hele tatt, sier han i programmet.

Les også: Hvorfor økologisk?

- Ingen forskjell
Det har blitt forsket på dette i 30 år, og ingen har funnet bevis på at økologisk mat har flere næringsstoffer i seg, sier Sanders i programmet.

Han påpeker også at The World Cancer Research Fund nylig har gått gjennom alle sine undersøkelser om kosthold og kreft, uten å finne bevis for at organisk mat kan forebygge kreft.

- Økologisk mat har ikke mindre fett, mettet fett, salt eller sukker enn vanlig mat. Å merke salt, paier, potetgull og alkohol med ”økologisk” vil ikke gjøre matvarene sunnere, sier han til The Mirror.

Les også: Økologisk mat for hjertets skyld?

Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Illustrasjonsfoto: colourbox.c
Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Illustrasjonsfoto: colourbox.c Vis mer


Kjendiskokkene strides
Det hjelper heller ikke økologiske forkjempere at britenes versjon av Ingrid Espelid Hovig, Delia Smith, i forrige uke uttalte at hun ikke brydde seg om maten hun kjøpte var økologisk eller ikke.

Det er nok heller ingen god nyhet for Jamie Oliver, som har lansert en økologisk produktserie for matvarekjeden Sainsbury’s.

Les også: Økologisk er melk er best

Forskningen er ikke over
Britt Kåsin, informasjonssjef ved Opplysningskontoret for frukt og grønt, sier at interessen for økologisk mat i Norge har blitt stor og at produksjonen av økologisk mat skal økes. Hun mener det er viktig at folk har en valgmulighet.

- Men vi legger oss ikke opp i det valget folk tar om økologisk mat. Forskningen rundt hvorvidt økologisk er bra for deg eller ikke, er ikke avsluttet ennå, sier hun.

Les også: 50 prosent mer økologisk i butikkene

Fokuser på fem om dagen
Sanders synes derimot ikke at folk skal bekymre seg altfor mye over om frukt og grønnsaker er økologisk eller ikke. Det viktigste er at de faktisk spiser frukt og grønt.

- De fleste spiser ikke fem om dagen fra før av, og den høye prisen økologiske matvarer har virker enda mer avskrekkende på folk, fortsetter Sanders.

Kåsin er enig og sier det viktigste er at man spiser nok fukt og grønt:

- Tilleggsvalgene som går på om maten er økologisk eller ikke, hvor den er produsert, hvordan den har blitt produsert og så videre, får komme senere, mener hun.

Forutsetninger for at produkter kan kalles økologisk:

  • Mat fra økologisk jord- og hagebruk er framstilt med bruk av naturlig (organisk) gjødsel, og uten bruk av kjemiske/syntetiske plantevernmidler.
  • Økologisk kjøtt, melk og egg kommer fra dyr som har muligheter til å bevege seg fritt, også utenom beitesesong. De får økologisk fôr, og kalver som får die moren i minst tre dager etter fødsel.
  • Økologiske produkter er framstilt uten bruk av kunstige aroma- og fargestoffer, og med strenge restriksjoner på bruk av konserveringsmidler.
  • All bruk av GMO er forbudt. (Kilde: Matportalen.no)


  • Vi bryr oss om ditt personvern

    dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer