Økologisk mat er ikke sunnere

Ernæringsmessig spiller det ingen rolle hva du velger.

- Innholdet av de fleste vitaminer, mineraler, proteiner og karbohydrater er stort sett det samme i økologisk mat og vanlig mat. Foto: Colourbox.com
- Innholdet av de fleste vitaminer, mineraler, proteiner og karbohydrater er stort sett det samme i økologisk mat og vanlig mat. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Forbrukere som velger de økologiske alternativene tror de vil få bedre helse av dette, men foreløpig er det ingen sterke bevis for at økologisk mat rent ernæringsmessig har en gunstig effekt på helsa, slår forskere fast.

Økologisk mat produseres mest mulig i tråd med naturens premisser, og på en måte som i størst mulig grad tar hensyn til dyrenes naturlige atferd og behov, og mange har oppfatningen av at økologisk mat er ekstra sunn mat.

Nå hevder altså ekspertene at dette er feil.

Økologisk: Skal, skal ikke?

Økologisk mat

Sverger du til økologisk mat? (Avsluttet)
Jeg kjøper ikke økologisk mat. Jeg synes dette er noe tull.(60%) 652
Ja, jeg kjøper en del, men velger noen ganger vanlig mat. (18%) 192
Jeg vet ikke hva jeg kjøper. (11%) 123
Ja, jeg kjøper mye økologisk mat. Det er jo sunnere!(9%) 101
Jeg skal begynne å kjøpe økologisk mat snart. (2%) 20
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Mange spørsmålstegn

Forskerne som slår ned på økologisk mat har nylig gått gjennom det «skuffende» lave antallet med gode studier som har vurdert om økologisk mat gir helsegevinster utover det vanlig mat kan gi, skriver Reuters Health.

Av totalt 100 000 artikler, fant forskerne kun 12 relevante studier. Men studiene har kun fokusert på den kortsiktige effekten av å spise økologisk mat, som at kroppen får i seg flere antioksidanter, men de har ikke sett på de langsiktige virkningene.

Forskerne sier det er mange begrensinger ved disse studiene, og stiller flere spørsmålstegn. Samtidig legger de til at de fleste av disse «antioksidantstudiene» ikke har klart å bekrefte at det er en forskjell mellom økologisk og tradisjonell kost.

Alt dette hevder forskerne i tidsskriftet American Journal of Clinical Nutrition.

Hva er forskjellen på økologisk og organisk?

Ikke første gang

Selv om forbruket av økologisk mat har tatt av de siste årene, og salget hadde en økning på 40 prosent i 2008, er også norske eksperter enig i at øko-mat ikke nødvendigvis er det beste.

- Innholdet av de fleste vitaminer, mineraler, proteiner og karbohydrater er stort sett det samme i økologisk mat og vanlig mat. Men mye tyder likevel på at det er et høyere innhold av antioksidanter i plantebaserte, økologiske matvarer, sier Kirsti Bjerkan, helse- og treningspedagog og klinisk ernæringsfysiolog ved Aker universitetssykehus, til DinSide Helse.

Hun legger til at kjøtt fra dyr som beiter også ofte har et høyere innhold av essensielle fettsyrer.

Samtidig skal man være klar over at økologsk mat kan inneholde stoffer som er uheldig for oss, legger Bjerkan til.

- Økologisk mat kan inneholde uheldige stoffer fra jordsmonnet, forurensinger fra nærmiljøet og bakterier fra husdyrgjødsel. Det gjelder å finne en balansegang på det man putter i seg, sier ernæringsfysiologen, og minner og at økologisk mat også er mer utsatt for muggsoppangrep og bør derfor sjekkes nøye før den spises.

De siste uttalelsene til de britiske forskerne er ikke de første. I fjor så de på 162 studier som er blitt publisert de siste 50 årene, og her fant de heller ingen bevis for at det er forskjell i næringsinnholdet til økologisk og vanlig kost.

Les også: - Økologisk er bortkastet!

- Ufullstendig gjennomgang

Hva sier så Oikos - Økologisk Norge (fellesorganisasjonen for økologisk produksjon og forbruk i Norge) til dette?

- Litteraturstudien er etter min oppfatning ufullstendig og for begrenset i sitt omfang. Undersøkelse har kun sett på 12 rapporter hvorav 6 er korte kliniske studier, sier markedssjef Kristina Alnes i Oikos - Økologisk Norge.

Hun utdyper:

- Den mest omfattende forskningen som er gjort på helseeffektene av økologisk mat er fra et stort EU-prosjekt kalt QLIF (QualityLowInputFood) samt det franske Mattilsynet, denne rapporten ble gitt ut i fjor. Konklusjonen etter fem års forskning er at økologisk mat har et høyere innhold av vitaminer og antioksidanter og lavere innhold av sprøytemiddelgifter og tungmetaller, enn konvensjonell mat. Og i april 2010 kom svenske fødevaremyndigheter ut med en rapport som viser at det er flere vitaminer i økologiske egg enn i andre.

Her er verdens sunneste diett

Kjøper også av andre grunner

Selv om ekspertene ikke er helt enig på dette området, ser de i alle fall at det er flere andre grunner til å vi kjøper økologiske produkter.

- Økologisk mat lages uten tradisjonelle plantevernsmidler, antibiotiske stoffer og hormoner, som potensielt kan ha en gunstig effekt på helsen til folk og miljøet, ifølge Dr. Alan D. Dangour ved London School of Hygiene and Tropical Health i Storbritannia.

Den siste rapporten inkluderer ikke studier som har sett på om redusert eksponering av slike stoffer kan ha en positiv effekt på helsa, noe det er det grunn til å tro, ifølge Alnes.

- Økologisk mat er dyrket uten bruk av sprøytemidler og inneholder derfor ikke sprøytemiddelrester, som mye konvensjonell mat. Fravær av giftstoffer gir en såpass positiv helseeffekt at Presidentens Kreft Panel i USA nylig i en rapport har gått ut og anbefalt økologisk mat. Det er også flere undersøkelser som viser negative effekter av sprøytemiddelrester, nylig har en nordamerikansk undersøkelse knyttet sprøytemiddelbruk til ADHD, avslutter Alnes.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer