Økologisk mat er ikke sunnere

Ernæringsmessig spiller det ingen rolle hva du velger.

- Innholdet av de fleste vitaminer, mineraler, proteiner og karbohydrater er stort sett det samme i økologisk mat og vanlig mat. Foto: Colourbox.com
- Innholdet av de fleste vitaminer, mineraler, proteiner og karbohydrater er stort sett det samme i økologisk mat og vanlig mat. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Forbrukere som velger de økologiske alternativene tror de vil få bedre helse av dette, men foreløpig er det ingen sterke bevis for at økologisk mat rent ernæringsmessig har en gunstig effekt på helsa, slår forskere fast.

Økologisk mat produseres mest mulig i tråd med naturens premisser, og på en måte som i størst mulig grad tar hensyn til dyrenes naturlige atferd og behov, og mange har oppfatningen av at økologisk mat er ekstra sunn mat.

Nå hevder altså ekspertene at dette er feil.

Økologisk: Skal, skal ikke?

Mange spørsmålstegn

Forskerne som slår ned på økologisk mat har nylig gått gjennom det «skuffende» lave antallet med gode studier som har vurdert om økologisk mat gir helsegevinster utover det vanlig mat kan gi, skriver Reuters Health.

Av totalt 100 000 artikler, fant forskerne kun 12 relevante studier. Men studiene har kun fokusert på den kortsiktige effekten av å spise økologisk mat, som at kroppen får i seg flere antioksidanter, men de har ikke sett på de langsiktige virkningene.

Forskerne sier det er mange begrensinger ved disse studiene, og stiller flere spørsmålstegn. Samtidig legger de til at de fleste av disse «antioksidantstudiene» ikke har klart å bekrefte at det er en forskjell mellom økologisk og tradisjonell kost.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer