Økologisk mat for hjertets skyld?

Økologisk dyrket frukt og grønt er sunnere enn de som er dyrket på vanlig vis, sier amerikanerne. - Ingen store forskjeller, er holdningen i Norge.

Foto: Colourbox.com
Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du er i butikken og lurer på om du skal gå for de litt dyrere og ofte litt mindre fristende fruktene og grønnsakene. Eller går du for de litt billigere og lekrere, som ikke er dyrket på økologisk vis?

Les også: Sunne tips til handlelisten

Kanskje kan en ti år lang studie, der amerikanske forskere har sammenliknet økologiske tomater med tomater dyrket på vanlig måte, gi deg svaret. Den fant nemlig at de økologiske tomatene inneholdt dobbelt så mange flavonoider, som er en type antioksidant, melder BBC.

Flavonoider har blant annet vist seg å kunne redusere høyt blodtrykk og risikoen for hjertesykdom og slag.

Ingen bevis
I studien målte forskerne mengden av to typer flavonoider, quercetin og kaempferol, i tørkede tomater. I gjennomsnitt var nivåene henholdsvis 79 % og 97 % høyere i de økologiske tomatene.

Les også: Økologisk på bordet

Men ikke alle er enige i de amerikanske forskningsresultatene.

- Vi forholder oss til det vi foreløpig vet, og det er at det ikke er så store forskjeller. I Norge har vi ingen ernæringspolitikk som sier at økologisk dyrket mat er bedre enn mat dyrket på vanlig måte, sier informasjonssjef Britt Kåsin ved Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker.

Hun legger til at de støtter opp under forslaget til Stortinget om å få til 15 prosent økologisk dyrket mat innen 2015. Da vil forbrukerne få en reell valgmulighet.

- Og med årene vil mer helhetlig forskning kanskje underbygge et helt annet syn, sier Kåsin.

Ernæringsfysiolog cand. scient Gunn Helene Arsky ved Din Kost.no, sier problemet i slike sammenliknende studier er at de færreste arter kan dyrkes både konvensjonelt og økologisk. Dermed er det uvisst om forskjellen i antioksidantinnhold skyldes sorten, og ikke dyrkningsmetoden.
Nøkkelen er nitrogen
De amerikanske forskerne tror imidlertid nøkkelen til det hele er nitrogen i jorden. Også bladet New Scientist har meldt at årsaken til at det er forskjellig mengde flavonoider i tomater, kan være mangelen på kunstgjødsel i økologisk dyrket mat.

Flavonoider blir nemlig produsert som forsvarsmekanismer, og kan trigges av mangel på næringsstoffer, som mangel på nitrogen i jorden. Det uorganiske nitrogenet i vanlig kunstgjødsel er imidlertid lett tilgjengelig for planter, og overdreven gjødsling kan være årsaken til lavere mengder flavonoider, mener forskerne.

De mener også å ha sett en sammenheng mellom inntak av flavonoider og redusert risiko for visse krefttyper og demens.

Les også: Spis frukt, unngå slag

Arsky sier imidlertid at det er andre grunner til å velge økologisk.

- Og disse grunnene bør være mer enn gode nok: Miljøhensyn, naturhensyn, dyrevern - når det gjelder kjøtt og fisk, artsmangfold, kortreisthet og smak. Så velg gjerne økologisk, men kanskje ikke primært ut fra ernæringshensyn, sier hun til Mozon.no.

Den amerikanske studien er presentert i tidsskriftet Journal of Agricultural and Food Chemistry.

Les også: Supertomat kan stoppe sykdom

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer