Økologiske klær kan være juks

Norge stiller høye krav til økologisk mat, men har null kontroll på økoklær.

Økologiske klær kan være juks
Publisert
Sist oppdatert

Norge har grundig kontroll for å overholde krav til økologiske matvarer, men det finnes ingen kontroll med økologiske klær som selges her i landet.

All økologisk mat i Norge kontrolleres av Debio og tilfredsstiller strenge krav for økologisk produksjon. Men slik er det ikke for økende mengder økologiske klær og kosmetikk.

Grønt er den nye motefargen

- Det finnes ikke regler for hvilke krav som skal stilles til økologiske tekstiler og kosmetikk. Dermed er det ingen i Norge som kontrollerer at de faktisk er økologiske, sier informasjonskoordinator Etti Salomonsen i Debio til Dagsavisen.

Begrepet "økologisk" er beskyttet kun for landbruksvarer og dermed er det vanskelig for forbrukerne å vite om økologiske klær og kosmetikk virkelig er økologisk.

- Ulike regelverk fører til varierende kvalitet. Forbrukerne vet ikke om de ulike aktørene benytter milde eller strenge krav, eller kanskje nesten ingen krav i det hele tatt, sier Salomonsen.

Les om sparekonto med miljøgevinst

Organisasjonen for økologisk produksjon og forbruk, Oikos, opplyser at den globale produksjonen av økologisk bomull utgjør mindre enn 1 prosent av den totale bomullsproduksjonen.

- Det er grunn til å spørre hvordan det er mulig med økologiske T-skjorter i snart hver eneste butikk når produksjonen av økologisk bomull er så liten, sier rådgiver Maiken Pollestad Sele i Oikos.

Hun sier faren for juks er økende, og anbefaler derfor folk kun til å kjøpe økologiske lakentekstiler som er sertifisert av Svanen, Global Organic Textile Standard (GOTS) eller andre anerkjente ordninger. Samtidig etterlyser hun et tilsvarende regelverk som for landbruksprodukter i Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer