Økologiske klær kan være juks

Norge stiller høye krav til økologisk mat, men har null kontroll på økoklær.

Økologiske klær kan være juks
Publisert
Sist oppdatert

Norge har grundig kontroll for å overholde krav til økologiske matvarer, men det finnes ingen kontroll med økologiske klær som selges her i landet.

All økologisk mat i Norge kontrolleres av Debio og tilfredsstiller strenge krav for økologisk produksjon. Men slik er det ikke for økende mengder økologiske klær og kosmetikk.

Grønt er den nye motefargen

- Det finnes ikke regler for hvilke krav som skal stilles til økologiske tekstiler og kosmetikk. Dermed er det ingen i Norge som kontrollerer at de faktisk er økologiske, sier informasjonskoordinator Etti Salomonsen i Debio til Dagsavisen.

Begrepet "økologisk" er beskyttet kun for landbruksvarer og dermed er det vanskelig for forbrukerne å vite om økologiske klær og kosmetikk virkelig er økologisk.

- Ulike regelverk fører til varierende kvalitet. Forbrukerne vet ikke om de ulike aktørene benytter milde eller strenge krav, eller kanskje nesten ingen krav i det hele tatt, sier Salomonsen.

Les om sparekonto med miljøgevinst

Organisasjonen for økologisk produksjon og forbruk, Oikos, opplyser at den globale produksjonen av økologisk bomull utgjør mindre enn 1 prosent av den totale bomullsproduksjonen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer