Økonomer om budsjettet

Budsjettet overrasket ikke - omtrent som forventet, sier økonomer NTB har vært i kontakt med.

Publisert
Sist oppdatert

Moderat ekspansivt, er dommen.

Alt om Statsbudsjettet på DinSide

- Budsjettet fremstår som litt ekspansivt, det vil si at det bidrar til å øke aktiviteten. Og i en tid da aktivitetsveksten er veldig sterk, med høyt press på ressursene, kan man være litt skeptisk, sier Kyrre Aamdal i DnB Markets.

Ikke overraskende og ikke dramatisk. Det er Aamdals hovedkonklusjon.

- Det kunne nok med fordel vært holdt mer igjen, men vi hadde for så vidt ikke ventet at regjeringen ville gjøre det. Et litt ekspansivt budsjett, men godt i tråd med forventningene, og rimelig godt i tråd med de signalene de har gitt om dette tidligere, hvor bruken av oljepengene nå utgjør 3,7 prosent av oljefondet i stedet for 4 prosent, slik handlingsregelen sier.

- Hvis de ville regulere konjunkturbildet kunne de med fordel lagt seg lavere, sier Aamdal.

NY KALKULATOR: Regn ut skatten din for 2008

Halvorsen på vei inn til Stortinget. Foto: Kim Jansson
Halvorsen på vei inn til Stortinget. Foto: Kim Jansson Vis mer

Skroll ned for mer

Ikke rentepress

Hans DnB-kollega Øystein Dørum tror ikke forslaget fra finansminister Kristin Halvorsen (SV) vil føre til noe økt press på renten.

Han peker ut Sp-leder Åslaug Haga som budsjettets vinner med 6,2 milliarder kroner i økte overføringer til kommunene.

- Spørsmålet er hvor mye av midlene som er bundet, sier sjeføkonomen til TV 2.

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea karakteriserer budsjettet som «moderat ekspansivt», og han mener at det bidrar ekstra til veksten i økonomien, også for neste år.

- Det er ikke akkurat det vi trenger nå, sier Steinar Juel til NTB.

Les mer: Renten kan bli høyere

Ikke utflaggingsbudsjett

Også han sier at budsjettet ikke er veldig overraskende, men han hadde håpet at det skulle være strammere.

- Vi så at markedet reagerte noe mer enn det vi har sett tidligere en stund. Både kronen og renten gikk noe, sier Juel, men han tror ikke budsjettet fører til at Norges Bank vil revidere sin rentebane.

- Vi hadde egentlig ventet at oljepengebruken ville øke med fem til ti milliarder, og det ble slik. Men vi hadde håpet at det skulle bli mindre enn det, sier han.

Men noe «utflaggingsbudsjett» er ikke dette, ifølge DnB-økonomen.

NHO: Ekspansivt

NHO-sjef Finn Bergesen jr mener statsbudsjettet er ekspansivt, og at det vil føre til fortsatt økt rente. Det sier han før han har satt seg inn i hele budsjettet.

- Dette er et ekspansivt budsjett. De burde ha brukt 3,2 prosent av oljepengene. Dette vil føre til en oppheting av norsk økonomi og gi problemer for konkurranseutsatt næringsliv i Norge, sier Bergesen.

Han mener dette vil føre til at sentralbanksjef Svein Gjedrem må øke renten ytterligere, og at kronekursen vil fortsette å styrke seg.

LO-leder Roar Flåthen, derimot, mener regjeringen med dette budsjettet viser fast økonomisk styring, og at det ikke er grunnlag for fortsatt økte renter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer