Økonomer: Vinteren blir trolig rådyr – du bør stramme inn nå

Strømprisene forblir skyhøye denne vinteren og legger ytterligere stein til byrden for husholdningene. Du bør stramme inn allerede nå, oppfordrer økonomer.

"ALT" BLIR DYRERE: Ikke bare strømmen spås å bli dyr i vinter - i tillegg forventes økte matvarepriser, høye drivstoffpriser og renteøkning. Foto: Shutterstock / NTB
"ALT" BLIR DYRERE: Ikke bare strømmen spås å bli dyr i vinter - i tillegg forventes økte matvarepriser, høye drivstoffpriser og renteøkning. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

– Det som bekymrer meg, er at de med dårlig råd og som har det ekstremt tøft nå, vil få det enda tøffere gjennom vinteren, sier forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Storebrand til NTB.

– Nordmenn bør nå rette oppmerksomheten mot strømregningene som kommer i januar og februar. Det er nok fornuftig for mange å legge til side noe av julepengene til utgiftene som kommer da, sier hun.

Drivstoff, matvarer, renta …

Ikke bare er strømprisene rekordhøye, men drivstoff er rådyrt, og matvarer er ventet å stige ytterligere i pris, poengterer hun. Som om ikke det er nok, har Norges Bank varslet flere renteøkninger – den første trolig allerede om et par uker.

Deretter skal styringsrenta opp med 1 prosentpoeng til 1,5 prosent ved utgangen av neste år. Det betyr at boliglånsrenta kan øke til rundt 3 i samme periode,

– Det er ingenting i det korte rentemarkedet som indikerer at Norges Bank kommer til å fravike planen om å sette opp styringsrenta i desember. Det må vi bare belage oss på at kommer, sier hun.

Tilsvarer 1,5 prosent rente

– Nå kommer alt på en gang. Det er ikke noen tvil om at det drar seg til for lommeboka til vanlige folk, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer