Økt bekymring om vitamin E

Vitamin E som kosttilskudd forebygger ikke mot kreft, slag eller hjerteanfall hos eldre mennesker med sukkersyke eller hjertesykdom. I stedet kan det øke risikoen for at hjertet stanser.

Publisert
Sist oppdatert

Det viser en studie publisert i et av verdens ledende medisinske tidsskrifter, Journal of the American Medical Association, i dag.

Millioner av mennesker tar kosttilskudd med vitamin E i håp om å leve lengre og bli friskere. Vitamin E er markedsført som en ungdomskilde som kan beskytte mot blant annet rynker, kreft og demens.

- Sammenhengen mellom manglende effektivitet og potensialet for skade som denne studien tyder på, støtter synet om at vitamin E ikke bør brukes av personer med hjertesykdom eller sukkersyke, skriver forskerne fra McMaster University and Hamilton Health Sciences Corp. i Canada i tidsskriftet.

7.030 pasienter med sukkersyke eller hjertesykdom deltok i denne siste studien. Pasientene som var over 55 år og tok omtrent 400 milligram vitamin E daglig i syv år hadde omtrent 13 prosent høyere risiko for å utvikle hjertesvikt enn de som fikk placebo. Hjertesvikt ble diagnostisert hos 641 vitamin E-pasienter og 578 placebo-pasienter.

Forskerne sier forskningen kun gjelder for kosttilskudd med vitamin E, ikke vitamin E-rike matvarer som nøtter og grønne grønnsaker.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer