Økt beslag av brennevin i 2012

Sjekk hva nordmenn smuglet mest av i fjor.

Tollvesenet beslagla 401.288 liter øl i 2012, som er en liten nedgang fra året før. Samtidig smugler vi stadig mer brennevin. Foto: Tollvesenet
Tollvesenet beslagla 401.288 liter øl i 2012, som er en liten nedgang fra året før. Samtidig smugler vi stadig mer brennevin. Foto: Tollvesenet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag kunne Tollvesenet legge frem beslagstatistikken for 2012. Den viser at nordmenn fortsett smugler alt fra alkohol og sigaretter til kjøttvarer.

Det er ikke minst brennevin, narkotiske midler og doping det er gjort flere beslag av sammenlignet med året før.

>>Her er nordmenn verstinger!

Smugler mer brennevin

Statistikken fra Tollvesenet viser at vi smuglet mer brennevin i 2012 enn året før. Totalt ble det beslaglagt cirka 32 prosent mer brennevin i fjor enn i 2011.

Samtidig har den beslaglagte mengden øl holdt seg relativ stabil, mens det er gjort færre beslag av vin i fjor enn året før.

I 2012 ble det beslaglagt hele 5.869 liter brennevin over 60 prosent, som er en kraftig økning fra 2011, da det kun var snakk om 437 liter.

– Her er det ett større beslag der vi fant 4.000 liter brennevin, som utgjør den store forskjellen, forteller underdirektør Geir Høiseth i Tollvesenet til DinSide.

Dette betyr ikke at småsmugling på et mer beskjedent nivå er utdøende.

– Det er fortsatt en del som prøver seg, og tar med et par flasker ekstra som vi finner i våre forebyggende kontroller, forteller Høiseth.

Les mer om de ulike tollkvotene her!

Samtidig påpeker Tollvesenet at de daglig beslaglegger mellom 1 000 og 2 000 liter alkohol som er ment for videresalg.

Les også: Du kan bestille alkohol på nett, men funker det?

Flere narkotikabeslag

2012 ble også et rekordår for beslag av narkotika.

– Vi ser en utvikling med stadig flere narkotikabeslag, men med mindre mengde narkotika i hvert enkelt beslag. Det ser ut til at smuglerne ønsker å fordele risikoen mer, sier toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røse i en pressemelding.

I 2012 har antallet beslag økt for hasj, kokain, og amfetamin, mens det har gått noe ned for heroin.

Dessuten ble det i 2012 avdekket 64 forsøk på å smugle narkotika til Norge i kroppens hulrom, ifølge Tollvesenet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer