Prute på boliglånsrente

Økt boligverdi kan gi deg 16.000 kroner mindre i renteutgifter

Slik går du fram for å prute, og dette er de beste argumentene.

VERDIØKNING: Eier du bolig, har den mest sannsynlig økt i verdi de siste årene. Dette kan du bruke som argument i banken for å få lavere rente på boliglånet ditt. Foto: Vegard Wivestad Grøtt/NTB scanpix.
VERDIØKNING: Eier du bolig, har den mest sannsynlig økt i verdi de siste årene. Dette kan du bruke som argument i banken for å få lavere rente på boliglånet ditt. Foto: Vegard Wivestad Grøtt/NTB scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Boligeiere opplever gjerne en verdistigning på huset eller leiligheten sin ettersom årene går.

- Dersom det er en stund siden du kjøpte boligen, eller du har pusset opp, kan verdien og dermed egenkapitalen ha steget så mye at det kan være på tide å prute på renten, sier Elisabeth Realfsen i Finansportalen.

Som boliglånskunde er du selv ansvarlig for å sjekke om du har grunnlag for å be om en lavere rente, og boligverdi kan være et nyttig kort å bruke i forhandlingene, skriver Norsk Familieøkonomi.

Du kan finne ut av hvor mye boligen din er verdt ved å be en eiendomsmegler om en verdivurdering, opplyser Realfsen. Om det er en andelsbolig, vil boligbyggelaget ha en oversikt over hva tilsvarende boliger er solgt for den siste tiden.

Spar 16.000 kroner hvert år

Eva Sørmo, forbrukerøkonom i Norsk Familieøkonomi, kommer med følgende regneeksempel for å vise hvor mye en familie som kjøper en bolig kan spare på å få lavere rente:

  • Boligen koster fire millioner kroner når den blir kjøpt. De tar opp et lån på 3,2 millioner kroner, altså en belåningsgrad på 80 prosent. Renten er på tre prosent.
  • Familien får en ny verdivurdering på boligen, og har mindre i boliglån etter å ha betalt ned i fem år. De har også bedt banken om lavere rente etter verdivurderingen.
  • Boligens verdi er nå seks millioner kroner, og familiens lån er på 2,88 millioner kroner, en belåningsgrad på 48 prosent. Nå har de også fått en rente på 2,3 prosent.
  • Dermed sparer familien om lag 16.000 kroner årlig i renteutgifter.

Hos Smarte Penger finner du gjennomsnittlig prisutvikling på boliger i 11 forskjellige distrikter av landet helt tilbake til 1992.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer