Prute på boliglånsrente

Økt boligverdi kan gi deg 16.000 kroner mindre i renteutgifter

Slik går du fram for å prute, og dette er de beste argumentene.

VERDIØKNING: Eier du bolig, har den mest sannsynlig økt i verdi de siste årene. Dette kan du bruke som argument i banken for å få lavere rente på boliglånet ditt. Foto: Vegard Wivestad Grøtt/NTB scanpix.
VERDIØKNING: Eier du bolig, har den mest sannsynlig økt i verdi de siste årene. Dette kan du bruke som argument i banken for å få lavere rente på boliglånet ditt. Foto: Vegard Wivestad Grøtt/NTB scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Boligeiere opplever gjerne en verdistigning på huset eller leiligheten sin ettersom årene går.

- Dersom det er en stund siden du kjøpte boligen, eller du har pusset opp, kan verdien og dermed egenkapitalen ha steget så mye at det kan være på tide å prute på renten, sier Elisabeth Realfsen i Finansportalen.

Som boliglånskunde er du selv ansvarlig for å sjekke om du har grunnlag for å be om en lavere rente, og boligverdi kan være et nyttig kort å bruke i forhandlingene, skriver Norsk Familieøkonomi.

Du kan finne ut av hvor mye boligen din er verdt ved å be en eiendomsmegler om en verdivurdering, opplyser Realfsen. Om det er en andelsbolig, vil boligbyggelaget ha en oversikt over hva tilsvarende boliger er solgt for den siste tiden.

Spar 16.000 kroner hvert år

Eva Sørmo, forbrukerøkonom i Norsk Familieøkonomi, kommer med følgende regneeksempel for å vise hvor mye en familie som kjøper en bolig kan spare på å få lavere rente:

  • Boligen koster fire millioner kroner når den blir kjøpt. De tar opp et lån på 3,2 millioner kroner, altså en belåningsgrad på 80 prosent. Renten er på tre prosent.
  • Familien får en ny verdivurdering på boligen, og har mindre i boliglån etter å ha betalt ned i fem år. De har også bedt banken om lavere rente etter verdivurderingen.
  • Boligens verdi er nå seks millioner kroner, og familiens lån er på 2,88 millioner kroner, en belåningsgrad på 48 prosent. Nå har de også fått en rente på 2,3 prosent.
  • Dermed sparer familien om lag 16.000 kroner årlig i renteutgifter.

Hos Smarte Penger finner du gjennomsnittlig prisutvikling på boliger i 11 forskjellige distrikter av landet helt tilbake til 1992.

Finn beste rentetilbud

For å finne ut hvilken boliglånsrente du kan få, bør du sjekke Finansportalen for å finne beste rente til din belåningsgrad.

- Ta deretter kontakt med banken og hør om de kan tilby matche denne, sier Realfsen.

På Finansportalen kan du også få hjelp til på flytte lånet til en bank som har bedre betingelser, legger hun til.

Flere gode pruteargumenter

Foruten verdiøkning på boligen, er god betalingshistorikk på renter og avdrag gode argumenter når du skal forhandle med banken om lavere rente, ifølge Realfsen.

Mange arver også en del, og dersom du bruker arven til å nedbetale deler av boliglånet, vil du også kunne oppnå bedre rentebetingsler på resten av lånet. Ny jobb med bedre lønn, kan også være et argument.

- Folk pruter altfor lite på lånene sine og bytter bank for sjelden, mener Realfsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer