Pensjon fra første krone

Økt pensjon kan gi lønnssmell

De økte kostnadene pensjon fra første krone medfører for bedriften, kan skyves over på de ansatte i form av lavere lønnsvekst.

TREDELT: Pensjonen din er delt inn i tre deler. I videoen forklarer forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand hver enkelt del. Video: Storebrand Vis mer
Publisert

Stortinget vedtok å iverksette pensjon fra første krone allerede 1. januar 2022, med overgang fram til 30. juni 2022 uten noen kompenserende tiltak.

Dette betyr at arbeidsgiver må spare mer i pensjon for sine ansatte, med de kostnadene det medfører, seinest innen i sommer.

Les mer om utslagene av pensjon fra første krone her:

Kan gi lavere lønnsvekst

De økte kostnadene pensjon fra første krone gir bedriftene, tror Atle Torp i Simployer kan gå utover framtidig lønnsutvikling:

- Mange bedrifter ser lønn og andre kostnader under ett. Dermed kan de skyve kostnadene over på sine ansatte i form av lavere lønnsvekst, sier Torp.

- Dette ser ut til å gå mest utover bedriftene innenfor hotell og restaurant, detaljhandel, vikar og bemanning og frisører, da de har lavest andel av pensjonsordninger med sparing fra første krone, legger han til.

- Krevende

Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Storebrand mener at pensjon fra første krone i utgangspunktet er en positiv endring for alle som i dag ikke har denne pensjonsordningen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer