Statsbudsjettet 2020

Økt studiestøtte: ­- Endelig i mål

Studentorganisasjonen er fornøyd med at regjeringen foreslår å innføre 11 måneders studiestøtte.

SE TV LIVE: Klokka 10.00 legges statsbudsjettet for 2020 fram på Stortinget. Det er likevel mye som er klart i allerede. Følg Dagbladet TVs sending for siste nytt. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Neste år får heiltidsstudenter 14.600 kroner mer å rutte med enn de ville hatt uten regjeringa sine satsinger på studiestøtte siden 2014. Det er jeg glad for, sier forskings- og høgere utdanningsminister Iselin Nybø i en pressemelding.

I sitt forslag til statsbudsjett for 2020, foreslår regjeringa å sette av 152 millioner kroner til å utvide studiestøtteperioden med den fjerde og siste uka, slik at målet om 11 måneders studiestøtte blir nådd.

Regjeringa foreslår også fullt foreldrestipend for de som får barn i overgangen mellom studiene og jobb, og det er satt av pengar til en ny levekårsundersøkelse for studenter.

I tillegg foreslår regjeringa å bygge 2200 nye studentboliger. Samlet sett har Stortinget lovet penger til 14.700 nye studentboliger fra og med 2015 til og med 2020.

- Endelig i mål

Marte Øien, leder av Norsk studentorganisasjon (NSO), er svært fornøyd med regjeringas forslag om utvidet studiestøtte.

- Endelig er vi i mål med 11 måneders studiestøtte, og nå er det slik at samtlige studenter kan få lån og stipend for alle månedene de studerer, sier Øien i en pressemelding.

Hun legger til at studentbevegelsen har jobbet i mange år for å få utvidet studiestøtten, og endelig ser de resultatet.

Men, ikke i mål med alt

Angående studentbolig-satsningen til regjeringa, er NSO mindre fornøyde. De har vanskelig for å være positive når de ikke ser konkrete forslag til endringer som gjør det mulig å bygge 3000 studentboliger.

- Regjeringa fortsetter å være offensiv i studentboligbyggingen, men vi håper de snart vil lytte til sin egen arbeidsgruppe og sørge for tilskudd til rehabilitering av gamle boliger og avvikle pressområder, sier Øien.

Fakta om statsbudsjettet

  • Regjeringen Solberg legger fram sitt forslag til statsbudsjett og nasjonalbudsjett for 2020 mandag 7. oktober. De legges alltid frem i begynnelsen av oktober, året før budsjettåret.
  • Statsbudsjettet omhandler statens utgifter og anslåtte inntekter i løpet av ett kalenderår. Det fastsetter også satsene for innkreving av skatter og avgifter.
  • Nasjonalbudsjettet er en mengde anslag for hele den økonomiske utviklingen, og dermed styrende for rammene i statens eget budsjett.
  • Forslaget til statsbudsjett skal videre behandles av Stortinget, som kommer med eventuelle endringer. Stortinget vedtar det endelige budsjettet, som blir bindende for regjeringen og statsadministrasjonen. Revidert nasjonalbudsjett kommer i mai 2020.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer