Økte strømpriser trekker prisene opp

Konsumprisindeksen (KPI) steg 3,5 prosent fra oktober i fjor til oktober i år. Den klart viktigste grunnen er høye strømpriser, ifølge Statistisk sentralbyrå.

ØKTE STRØMPRISER: Matvareprisene faller, men strømprisene øker stort. Foto: Heiko Junge / NTB
ØKTE STRØMPRISER: Matvareprisene faller, men strømprisene øker stort. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fra september til oktober i år falt prisene 0,3 prosent, og tolvmåneders-endringen fra oktober til oktober har hatt en nedgang fra tilsvarende tall i september, som var en økning på 4,1 prosent.

– Den klart viktigste bidragsyteren til økningen i KPI siste tolv måneder er de historisk høye elektrisitetsprisene. Fra oktober 2020 til oktober 2021 steg prisene på elektrisitet inkludert nettleie 79,2 prosent, sier seniorrådgiver Ragnhild Nygaard i SSB.

Samtidig er matvareprisene med på å dempe oppgangen de siste tolv månedene.

For mat og alkoholfri drikke falt prisene 4 prosent fra fjorårets oktober til samme måned i år. Dette er det største prisfallet for mat og drikke siden momssatsen ble justert ned i 2001, opplyser Virke.

– Dette viser at tøff konkurranse i dagligvaremarkedet kommer forbrukerne til gode. Dette er viktig for husholdningene, særlig når strøm er dyrere enn normalt, sier Jarle Hammerstad, fungerende leder for Virke dagligvare.

Kjerneinflasjonen, KPI-JAE, økte 0,9 prosent i samme periode, ned fra 1,2 prosent forrige måned.

På forhånd hadde Bloomberg ventet en økning på 1,2 prosent også for oktober, skriver E24.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer