Ola tjener mer enn Kari

Likelønn, sa du?

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tirsdag kom tallene mange har ventet på: skattetallene. Hvor mye tjener naboen? Hvor mye betale statsministeren i skatt i fjor? Ta en titt selv i skattelistene!

Til skattesøket >>>

Hvem tjener mest?

Skattelistene kan altså gi en pekepinn på hvem som tjener mest. Vi har tatt for oss de erkenorske navnene Ola og Kari. I 2007 tjente Ola i snitt 284.686 kroner. Kari, derimot, tjente i snitt bare 197.803 kroner. Raskt omregnet betyr det at for hver 100-lapp Ola tjente, fikk Kari bare 69 kroner.

Forskjellen er riktignok mye større når en ser på formuene til Ola og Kari. Ola hadde en snittformue på 907.000 kroner, noe som er langt over det dobbelte av Karis snittformue på 350.528 kroner.

Og om det ikke er nok, er det Ola som stiger raskest i lønn. Olas lønnsvekst fra 2006 til 2007 var på hele 4,32 prosent, mens Kari fikk et beskjedent lønnspålegg på 1,07 prosent.

LES OGSÅ: De knuser deg på lønnsvekst

De mest populære navnene

Ola og Kari er populære navn, men ikke de som topper navnestatistikken. Jan og Anne, derimot, troner på toppen av de mest populære navnene i kongeriket, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Forskjellen mellom Jan og Anne er om lag like stor som forskjellen mellom Ola og Kari. Anne tjener 72 prosent av lønnen til Jan. Anne har en snittlønn på 207.985 kroner, mens Jan har en snittlønn på 288.360 kroner.

Jan har riktignok over halvparten av formuen til Ola, så derfor er ikke forskjellen i formuen veldig stor mellom Jan og Anne. Anne har en formue på 348.942 kroner, mens Jans har 420.683 kroner i formue.

Hansen, Johansen og Olsen

De mest populære etternavnene i Norge er Hansen, Johansen og Olsen. Og de tjener cirka det samme.

Hansen, landets vanligste etternavn, tjente i snitt 212.305. Det er bare 117 kroner mindre enn landets tredje mest brukte etternavn, Olsen. Johansen tjente 208.085 kroner i snitt.

Så stor er egentlig forskjellen

For ordens skyld: Ola, Kari og de andre navnene i denne artikkelen er ikke representative for å gi et nøyaktig bilde av lønnsforskjellene mellom kjønnene. Likevel er det ikke tvil om at kvinner i snitt tjener mindre enn menn i Norge. I 2007 tjente kvinner i gjennomsnitt 84,3 prosent av hva menn tjente, ifølge tall fra SSB.

Til skattesøket >>>

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer