Ølhunder har ni liv

Engelskmenn som runder av arbeidsdagen over en pint eller to lever lengre enn sine pripne kolleger, viser en stor undersøkelse av helsen til de ansatte i det britiske regjeringskvartalet.

Publisert
Sist oppdatert

Fra før av vet vi at et moderat alkoholkonsum er godt for helsen, men disse resultatene viser at det for kvinner er sunnere å drikke relativt mye.

Kvinnene som drakk mest, tre og en halv flaske vin i uken, hadde 10 prosent lavere risiko for å dø tidlig enn moderate alkoholkonsumenter, skriver den engelske avisen Independent.

De hardest drikkende mennene, som drakk over 16 halvlitere i uken, hadde 6 prosent lavere risiko for å utvikle hjertesykdommer enn de som drakk moderat.

Stor undersøkelse
De overraskende resultatene kommer fra en studie med navnet Whitehall II, som har overvåket helsen til mer enn 10.000 offentlig ansatte mellom 35 og 55 år i 11 år. Studien var ledet av professor Sir Michael Marmot fra University College London.

Resultatene om alkoholkonsum er hentet inn fra 7.000 menn og 3.300 kvinner som jevnlig fylte ut spørreskjemaer. Eventuelle dødsfall ble registrert ved hjelp av det sentrale registeret til de engelske helsemyndighetene.

Menn som drakk moderat, opp til 10 enheter i uken etter engelske retningslinjer, hadde den laveste risikoen for å dø tidlig - halvparten av risikoen sammenlignet med de som ikke drakk noe som helst.

Blant kvinner var det de som drakk mest, mer enn 21 enheter i uken, som hadde de laveste dødsfall-tallene. Men - kvinnene som drakk så mye hadde også 57 prosent høyere risiko for å utvikle hjertesykdommer enn de som drakk moderat.

Fulle rotter friskere
Disse resultatene støttes av en fersk finsk undersøkelse, som tyder på at alkoholikerrotter lever lenger og dør friskere enn avholdsrotter.

I dagens utgave av den finske avisen Helsingin Sanomat gjengis undersøkelsen som viser hvordan alkoholisme påvirker aldringsprosessen hos rotter. Forskerne har nå 87. generasjon av to grupper rotter i laboratoriet. Den ene gruppen er en gjeng alkoholiserte rotter, den andre er totalavholdende.

Den ene gruppen har hatt fri tilgang til 12 volumprosent alkohol, den andre rottegjengen får bare vann. Rottene som drikker alkohol lever betydelig lenger enn de som bare drikker vann. Blant avholdsrottene var det 40 prosent som nådde alderdommen, mens 80 prosent av fyllikene ble rottepensjonister.

Da rottene ble obdusert så forskerne også at avholdsrottene hadde flere alvorlige sykdommer enn fyllikene. Det var spesielt nyresykdommer som plaget avholdsrottene.

Forsker Maija Sarviharju advarer mot å overføre resultatene til mennesker. Hun sier til Helsingin Sanomat at rottenes alkoholvaner skiller seg fra de menneskelige. Rottene tar aldri en flatfyll, i stedet er det konstant "festhumør" som gjelder. Selv alkoholiserte rotter drikker ikke så mye at de får leverskader.

Mozon.no, 03.02.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer