Oljeprisen faller - bensinprisen kommer etter

Oljen blir billigere. Bør det gjøre deg glad?

Oljeprisen faller, men hva betyr det for lommeboken din nå? Foto: Colourbox.com
Oljeprisen faller, men hva betyr det for lommeboken din nå? Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Jeg forventer å se at pumpeprisen kommer ned. Torbjørn Kjus, DnB NOR Markets


Frem til onsdag kveld, har oljeprisen nå ramlet i seks dager på rad. Forrige uke kostet et fat amerikansk lettolje 73,5 dollar. I går kveld slapp de som handler unna med 60,1 dollar (olje med levering i august). Lave priser gir oppbygning av bensinlagrene, selv om det på denne tiden av året vanligvis bruker å være et fall i lagrene. Og økte lagre er ikke noe godt tegn for økonomien, sier oljetrader Clarence Chu til Bloomberg.com.

- Bensinprisen bør falle

At de økonomiske signalene av dette ikke er gode, er altså en faktor som ikke bør skape mye sommersol i de tusen hjem. Men vi skal ikke lenger tilbake enn til juni, for å finne motsatte spådommer om lave lagre, høye priser og umiddelbar effekt på pumpeprisen når du fyller tanken. Så hva nå med bensinprisen når oljeprisen faller?

- Med så stort fall i oljeprisene bør bensinprisene ramle, spesielt fordi bensin er det produktet som har ledet oljekomplekset nedover. Jeg forventer å se at pumpeprisen kommer ned. Hvis ikke betyr det at kjedene tar en høyere margin, sier oljeanalytiker i DnB NOR Markets Torbjørn Kjus til DinSide.

Lønner det seg å kjøre til billigste stasjon?

Torbjørn Kjus, oljeanalytiker i DnB NOR Markets forventer en justering av pumpeprisene i nærmeste fremtid.
Torbjørn Kjus, oljeanalytiker i DnB NOR Markets forventer en justering av pumpeprisene i nærmeste fremtid. Vis mer


Han forteller at 10 dollar ned per fat grovt sett utgjør 40 øre per liter på pumpene i Norge.

- Regionale forskjeller og lokal konkurranse kan gjøre at man ikke ser utslaget sånn umiddelbart, men man bør merke fallet på landssnittet på pumpeprisene, sier Kjus.

Hva betaler du for?

Råoljeprisen har imidlertid en mindre effekt på pumpeprisene i Europa enn for eksempel i USA.

- Grossistprisen på bensin i Norge er jo bare en liten andel av literprisen, omtrent 4-5 kroner per liter, og resten er avgifter og avgifter på avgifter, som moms på C02-avgiften. Avgiftsnivået er høyt også i andre europeiske land. Derfor synker oljeprisen i prosent mye mer enn prisen på det som ender ut i pumpene, forklarer Kjus.

Pumpeprisen for bensin er sammensatt av internasjonal produktkostnad, bruttoavanse og avgifter. Internasjonal produktkostnad er prisene som oljeselskapene må betale for bensin på det internasjonale markedet. Avgifter utgjør den største delen av pumpeprisen, anslagsvis 60-70 % i følge Norsk Petroleumsinstitutt og består av MVA, CO2-avgift og bensinavgift.

- Prisen på bensin her i landet er hovedsaklig påvirket av avgiftsandelen, den internasjonale produktprisen på bensin, og råoljeprisen, som prises i dollar, og derfor har dollarkursen også mye å si, sier Inger-Lise Nøstvik, generalsekretær i Norsk Petroleumsinstitutt.

Hva koster bensin og diesel på norske stasjoner? Her er oversikten

Når tanker du billigst?

En studie av Øystein Foros og Frode Steen fra NHH viser at bensinprisene i Norge følger en ukesyklus. Prisene er gjennomgående høyest mandag formiddag. Deretter synker prisene gjennom uken, før de når sitt laveste nivå mandag formiddag. Deretter stiger de brått igjen.

Forskerne har sammen med Erling Hjelmeng fra UiO gitt utrykk for at denne faste ukesyklusen er et konkurransemessig problem og at Konkurransetilsynet bør gripe inn mot oljeselskapene.

Vanligvis dyrere sommerstid

Bensinprisen svinger over året: de går opp om sommeren og ned om vinteren. Dette skyldes at det kjøres mye mer bil om sommeren og at etterspørselen øker, beretter Svensk Petroleumsinstitutt. Statistikk fra Norge viser mye av den samme tendensen.

Her tanker du billigst i sommer

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer