Om 40 år kan alle være fete

Dystre fremtidsutsikter for amerikanerne.

Fortsetter dagens utvikling, kan alle amerikanere være overektige om 40 år. Illustrasjonsfoto: Colourbox
Fortsetter dagens utvikling, kan alle amerikanere være overektige om 40 år. Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Dette er veldig høye tall og en skremmende utvikling.


Alle voksne amerikanere vil være overvektige innen 2048 dersom dagens utvikling fortsetter, skriver Science Daily.

Beregningene har blitt publisert i studien ”Will all Americans Become Overweight or Obese? Estimating the Progression and Cost of the US Obesity Epidemic”, med Youfa Wang i spissen.

En høy pris

Ifølge studien vil kostnadene i forbindelse med overvektproblemet koste helsesektoren 957 milliarder kroner.

Les også: Treningspillen for sofagriser

- Dette vil bety at en av seks helsedollar vil bli brukt på å dekke fedmerelaterte kostnader, sier Wang.

- Hvis denne trenden fortsetter, vil mer enn 86 prosent av alle voksne være overvektig i 2030, fortsetter hun.

Det er svarte kvinner som vil bli hardest rammet med 96 prosent, tett etterfulgt av meksikansk-amerikanske kvinner, hvor prosenten har blitt beregnet til 91.

- Skremmende

- Dette er veldig høye tall og en skremmende utvikling, sier Arnhild Haga Rimestad, avdelingsdirektør i Helsedirektoratet, til DinSide.

Les også: Dette er den beste dietten

Rundt 50 prosent av elever i den norske grunnskolen får gratis frukt og grønnsaker. Illustrasjonsfoto: Colourbox
Rundt 50 prosent av elever i den norske grunnskolen får gratis frukt og grønnsaker. Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer


Nordmenns vekt har også økt de siste tiårene, men Rimestad håper og tror at vi kan gjøre noe med denne negative utviklingen i Norge.

- Det er vanskelig å trekke ut en grunn til at vi stadig blir fetere. Vi må bli mer fysisk aktive og spise et sunt og variert kosthold. Vi kommer langt hvis voksne er fysisk aktive minst 30 minutter hver dag. Barn bør være fysisk aktive minst en time om dagen. I tillegg bør de fleste redusere inntak av fett og sukker og spise mer frukt og grønnsaker, forsetter Rimestad.

Forebygge

Rimestad sier det er viktig å forebygge en slik utvikling, og at vi må starte med barn. Derfor har det blitt laget retningslinjer for mat og måltider på skoler og i barnehager.

Les også: Slik blir usunt sunt

- Vi arbeider for at alle barn skal ha en time fysisk aktivitet i løpet av skoledagen, mens frukt og grønnsaker skal være gratis. Rundt 50 prosent av elevene i grunnskolen har dette tilbudet nå. Forskning viser at barna tar med seg gode levevaner fra barndommen videre i livet, sier Rimestad.

Hun sier at det er viktig å gjøre det enklere for folk å være fysisk aktiv, som for eksempel utbygging av sykkelstier, gangveier og andre former for tilrettelegging av uteareal.

På samme måte må det legges tilrette for at det skal være enkelt å velge sunne matvarer, mener hun. For å lykkes med dette er det viktig at matvareindustri, dagligvarebutikker, kiosker og restauranter spiller på lag.

- Mindre porsjoner, prispolitikk, plassering av usunne matvarer i butikker/kiosker og strenge reguleringer av markedsføring av usunne matvarer og drikker mot barn er viktige elementer for å lykkes i arbeidet med å snu utviklingen av overvekt i Norge, fortsetter Rimestad.

Les også: Hvor mye veier barnet ditt?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer