Omega-3 hjelper hjernen

Publisert
Sist oppdatert

Omega-3 hjelper hjernen
Omega-3 fettsyrer er allerede applaudert av hjertespesialister for å beskytte hjertet. Nå tyder forskning på at de også kan hjelpe hjernen.

Omega-3 fettsyrene finnes naturlig i fisk, nøtter og avokado, og blir solgt i hundrevis av kosttilskudd. Stadig oftere blir omega-3 også lagt til i brød, melkeprodukter, margarin, barnemat og frokostblandinger.

I mange år har hjertespesialister fremhevet den gode effekten fettsyrene har på hjerten, og nå tar også psykiatere en nærmere kikk.

Omega-3 er av noen døpt ”glad”-fettsyrene, og det blir forsket på effekten de har på depresjoner, bipolaritet og fødselsdepresjoner. Tidligere i år satt American Psychiatric Association sammen en komité som skal gå gjennom forskningsresultater og komme med en anbefaling for bruken av omega-3.

Håpet er at omega-3 fettsyrer kan være til hjelp for å fylle vakuumet i behandlingen av mentale plager - opp til 30 prosent av pasienter som blir behandlet for depresjoner, for eksempel, mener tradisjonell medisinering ikke holder til å kontrollere symptomene.

Ideen om at man kan bruke omega-3 fettsyrer til behandling av depresjoner fikk Joseph R. Hibbeln i et anatomi-laboratorium i 1984.

- Jeg så på en hjerne jeg hadde åpnet, og så slo det meg at den stort sett består av fett, sier Hibbeln til Washington Post. Han leder Laboratory of Membrane Biochemistry and Biophysics ved National Institute of Alcohol Abuse and Alcoholism.

Fettsyrene blir ikke naturlig produsert av kroppen, men er viktige for god helse. De spiller en nøkkelrolle i funksjonen av kommunikasjonen mellom cellene i hjernen.

En av de viktigste kildene til omega-3 fettsyrer er fisk. I en rapport Hibbeln publiserte i anerkjente The Lancet i 1998 har han sammenlignet konsumeringen av fisk i alle land i verden med andelen depresjoner. Land der folk spiser mye fisk, som Japan, Taiwan og Korea, har lavest andel av depresjoner. Nasjoner der folk spiser lite fisk, som New Zealand, Canada, Tyskland, Frankrike og USA, har flest deprimerte innbyggere.

Men fremdeles har man få sikre svar på hvordan omega-3 virker, og hvor mye man bør få i seg av det.

- Anbefalingene blir antagelig i området ett til tre gram om dagen, sier Marlene Freeman, som leder to studier av bruken av omega-3 for gravide som er i faresonen for fødselsdepresjoner.

- Dette er fremdeles på forskningsstadiet, men vi vet ikke eksakt hvordan antidepressiver virker heller, sier hun.

Slik får du nok omega-3
Spis fisk. Sammenlignet med annen mat har fisk, særlig sardiner og ørret, et høyere nivå av omega-3.

Begrens mengden ferdigmat. I ferdigmat er det ofte mye soyaolje, som er full av omega-6 fettsyrer, som konkurrerer med omega-3 fettsyrene for å komme inn i de viktige cellene i hjertet og hjernen.

Bruk olivenolje. Den er ikke er full av omega-3 fettsyrer, men hvis du bytter den ut med oljer som inneholder mye omega-6 kan det hjelpe med å flytte balansen til fordel for omega-3.

Spis forskjellig omega-3 mat. For eksempel melon, spinat, brokkoli, gauda- og parmasan-ost og kirsebær.

Sjekk oljen i boksmaten. Mange typer tunfisk og andre typer fisk på boks er stapp fulle av soyaolje, som presser ut omega-3 fettsyrene.

Ta kosttilskudd. Hvis du foretrekker å ikke spise to middager med fisk i uka, vurdér å starte med omega-3 kosttilskudd.

Mozon.no, 08.10.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer