Omega-3 mot fødselsdepresjon

Om du sliter med depresjon etter fødsel kan dette være et tegn på for lite omega-3 fettsyren DHA.

Publisert
Sist oppdatert

Omega-3 mot fødselsdepresjon
Om du sliter med depresjon etter fødsel kan dette være et tegn på for lite omega-3 fettsyren DHA.

Fødselsdepresjoner rammer mange nybakte mødre i forskjellig grad. I verste fall kan depresjonen føre til at mødrene skader det nyfødte barnet.

Nå mener nederlandske forskere at depresjonene har en sammenheng med for lave nivåer av omega-3 fettsyren DHA.

DHA og depresjon
Forskerne ved Maastricht University har undersøkt 112 kvinner ved fødselen og 32 uker senere. De målte nivået av fettsyrene hos mødrene og undersøkte samtidig om kvinnene opplevde depresjoner etter fødselen.

Resultatene viste at det ser ut til å være en sammenheng mellom lave nivåer av DHA og økt risiko for fødseldepresjoner.

Trenger mer forskning
- Det er fortsatt behov for mer forskning på dette området. Men det virker klart gunstig med et økt inntak av DHA for gravide og kvinner som har født, skriver forskerne i rapporten. Undersøkelsen er gjengitt i det engelske nettmagasinet Nutra Ingrediens.

Anbefales for barn og gravide
DHA finnes som fettsyrer i fiskeprodukter og er konsentrert i forskjellige kosttilskudd. I tillegg till effekten mot depresjoner er det en delt oppfatning at gravide og barn uansett bør sørge for tilstrekkelige mengder fiskeoljer for å sikre en god utvikling hos barnet.

Den nederlandske undersøkelsen faller også sammen med tidligere forskning om depresjon hvor det er etablert en tilsvarende sammenheng. Det viser seg nemlig at depresjoner generelt er mer utbredt i befolkningsgrupper som har lite omega-3 fettsyrer i kostholdet.

Mozon 25.11.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer