Omskjæring fjerner følelsen i penis

De mest følsomme områdene på penis forsvinner når forhuden fjernes ved omskjæring, viser en ny studie.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For 40 år siden sa de amerikanske sex-ekspertene Masters and Johnson at det ikke var noen forskjell på en omskåret og ikke-omskåret penis.

- Vi lurte imidlertid på hvordan de rundt 20.000 erogene nerveendene som er i penis, kunne fjernes uten å gjøre en forskjell. Det vi fant, er at de utgjør en signifikant forskjell, sier Marilyn Fayre Milos til Mozon.no.

Hun er direktør ved National Organization of Circumcision Information Resources Center, som er en nasjonal organisasjon som gir ut informasjon om omskjæring.

Nå håper forskerne bak den nye studien at andre kan fortsette samme type forskning, for vi har mye å lære, mener Fayre Milos.

Kartla penis
Omskjæring er en medisinsk behandling som omfatter fjerning av forhuden på mannens penis. Behandlingen blir utført av medisinske eller religiøse/kulturelle grunner.

Forskerne lagde et kart som målte følsomheten på 19 forskjellige områder på penis hos 159 frivillige menn. Av disse var 91 blitt omskåret som barn. Ingen hadde hatt problemer med penis eller seksuell dysfunksjon.

Hos mennene med omskåret penis, befant det mest følsomme området seg rundt arret etter omskjæringen på undersiden av penis, ifølge LiveScience.

Hos de andre mennene var de mest følsomme områdene fem områder som fjernes ved omskjæring. Alle disse områdene var mer følsomme enn den mest følsomme delen hos de omskårete mennene.

Les også: Opererer bort kjønnslepper

Det ble kontrollert for andre faktorer som alder, type undertøy brukt, nasjonalitet, fødeland, utdanning og hvor lang tid det var gått siden forrige ejakulasjon, ifølge tidsskriftet British Journal of Urology International, hvor studien er publisert.

- Ikke avgjørende
- Jeg tror ikke forskjellen før og etter omskjæring vil være av avgjørende viktighet for den seksuelle nytelse. Mange menn plages også av for tidlig sædavgang, og det er mulig at omskjæring til en viss grad kan korrigere for dette, sier gynekolog i Lommelegen.no Peer Høvik.

Ifølge LiveScience går enkelte eksperter så langt som å anbefale rekonstruksjon av forhuden, noe Høvik mener ikke vil ha noen hensikt.

- Jeg synes det er litt ”far fetched” å tenke seg å transplantere tilbake forhud på voksne omskårne menn. Jeg tror det beste for dem er å akseptere at de er blitt behandlet på denne måten som barn.

Test ereksjonen etter en vitenskapelig skala

Beskytte mot infeksjoner
På verdensbasis omskjæres cirka 25 millioner gutter i året. Bare i USA ble rundt
1.000.000 gutter omskåret i 2002, ifølge Tidsskriftet.no. Praksisen er også vanlig i deler av Afrika, Australia og New Zealand.

I Norge kommer forespørselen om rituell omskjæring stort sett fra den muslimske folkegruppen. Det antas at det fødes 600-700 gutter med muslimske foreldre i året, ifølge Tidsskriftet.no.

I tillegg til at omskjæring gjøres av kulturelle og medisinske årsaker, er noen forskere enige om at denne typen kirurgi kan beskytte mot infeksjoner og risikoen for seksuelt overførbare sykdommer. Ferske studier har også vist at det kan redusere risikoen for HIV-smitte med så mye som 60 prosent ved sex mellom menn og kvinner.

Les også: Framskritt mot HIV

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer