Onani er sunt

Publisert
Sist oppdatert

Onani er sunt
Og her er syv gode grunner til å ta saken i egne hender.

Elsa Almås
Sexolog og psykolog

Det har skjedd en positiv utvikling når det gjelder holdninger til masturbasjon i løpet av dette århundredet. Masturbasjon? Et kronglete ord. Onani er vel et annet fellesord - mens kose, runke etc. er alminnelig brukte ord.

Vi må forresten nevne en historie om en av moralens voktere som hadde engasert seg sterkt i forhold til å advare mot masturbasjon. Da hun på et seminar fikk beskrevet i detalj hva masturbasjon faktisk var, ble hun bestyrtet og utbrøt at det var da ikke noe farlig - det hadde hun gjort hele sitt liv .

Hun hadde trodd at det var noe skummelt og langt mer skammelig - hva lags fantasier hun nå må ha hatt vet ikke jeg.

Nancy Friday har skrevet en rekke gode bøker om seksualitet. Vi skal bringe videre hennes forsvar for det gode ved masturbasjon, spesielt kvinner kan vel av og til trenge å høre dette:

1. Masturbasjon lærer oss at vi er seksuelle gjennom den kroppen vi har, og at vi ikke trenger noen partner for å bli tilfredsstilt.

2. Masturbasjon er en utmerket øvelse for å oppdage forskjellen mellom kjærlighet og seksualitet.

3. Ved å lære oss selv hvordan vi tenner, blir det lettere å få orgasme, og vi blir bedre seksualpartnere, flinkere til å ta vare på oss selv og flinkere til å fortelle partneren hvordan vi tenner.

4. Hvis vi føler avsky ved å berøre oss selv mellom bena, kan den negative følelsen lett spre seg, og gjøre oss evig misfornøyde med oss selv og resten av kroppen også.

5. Masturbasjon lærer oss hvordan kjønnsorganene våre er: hva som er klitoris, hva som er kjønnslepper, hva som er urinrørsåpning og hva som er vagina.

6. Masturbasjon gjør oss trygge på vår egen seksualitet, derved også mer ansvarlige for bruk av prevensjon, og gjør det lettere å gi opplysning videre til barna våre.

7. Det siste og aller beste argumentet er at masturbasjon er en av de viktigste og beste kilder til seksuell nytelse, i seg selv en fantastisk opplevelse, som fjerner spenninger, beroliger, gjør oss vakre og hemmelighetsfulle. En kvinne uttrykte det på denne måten: Det er når jeg masturberer til mine egne seksuelle fantasier at jeg er mest ærlig med meg selv
Elsa

Mozon.no, 25.02.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer