OnlineOpplysningen.no etterforskes for bedrageri

50-60 virksomheter har anmeldt selskapet bak selskapet, som Dinside satte søkelyset på allerede i fjor.

FAKTURA ELLER TILBUD? Selskapet som sender ut OnlineOpplysningen.nos tilbud i fakturaform er under etterforskning.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
FAKTURA ELLER TILBUD? Selskapet som sender ut OnlineOpplysningen.nos tilbud i fakturaform er under etterforskning. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dinside har flere ganger advart mot tilbud i fakturaform fra en rekke hold, og i 2015 omtalte vi tjenesten OnlineOpplysningen.no, som opererer på nettopp denne måten.

Nå melder Øst politidistrikt at de starter en etterforskning av selskapet som står bak Onlineopplysningen.no.

Utsatt for svindel? Her er de vanligste svindelmetodene

50-60 anmeldelser

Da Dinside omtalte selskapet i fjor, sendte de ut det som ser ut som en faktura pålydende 6.225 kroner for å annonsere på deres sider.

Øyvind Waardal, support- og informasjonsansvarlig i Trygg Handel, uttalte den gang at de opplevde at alle typer bedrifter, både små og store, mottok disse henvendelsene, deriblant fra OnlineOpplysningen.no.

Har du blitt lurt til å betale en falsk faktura?

(Avsluttet)
Nei(87%) 1017
Ja(13%) 158
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Øst politidistrikt varsler i en pressemelding at de har igangsatt etterforskning etter at en rekke virksomheter har anmeldt selskapet for bedrageri eller forsøk på bedrageri. Ifølge politiadvokat Tor Anders Persen, leder for øko- og miljøteamet i Øst politidistrikt, er det snakk om enkeltstående anmeldelser fra 50-60 virksomheter på landsbasis som har anmeldt selskapet for forsøk på bedrageri.

- I tillegg har vi fått anmeldelser fra 5-6 virksomheter som har betalt kravet, forteller Persen.

- Vi betrakter det som en faktura

Da Dinside kontaktet Onlineopplysningen.no i 2015, mente de at det er tydelig opplyst på kampanjetilbudet om at det dreier seg om et tilbud og ikke et krav, og viste blant annet til at det såkalte tilbudet hadde en registreringsfrist som bedrifter kunne benytte seg av om de ønsket det.

Øst politidistrikt deler ikke samme oppfatning om det såkalte tilbudet.

FRIST: Betalingsfristen er en registreringsfrist, uttalte OnlineOpplysningen.no til Dinside i 2015. Foto: ILLUSTRASJON
FRIST: Betalingsfristen er en registreringsfrist, uttalte OnlineOpplysningen.no til Dinside i 2015. Foto: ILLUSTRASJON Vis mer


- Vi betrakter dette som en faktura, da det har alle ytre kjennetegn som en faktura. Virksomheter som får denne i posten tror de har inngått en avtale med OnlineOpplysningen.no, sier politiadvokat Persen.

Og at mange tydeligvis har oppfattet det såkalte tilbudet fra OnlineOpplysningen.no som et krav, tyder politiets etterforskning så langt på. Persen viser til deres ransaking og undersøkelser av kontoopplysningene til selskapet, som viser at de har mottatt innbetalinger på nærmere 4,7 millioner.

- Dette tyder på at det er 800-900 virksomheter som har betalt kravet fra selskapet, sier Persen.

Det har ikke lykkes Dinside å få kontakt med OnlineOpplysningen.no, verken på telefon eller via e-post.

- Politianmeld forholdet

SVINDELMETODER: Du kan bli lurt både via en faktura i posten, på e-post via navnene til kjente aktører, som Netflix, eller på facebook.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
SVINDELMETODER: Du kan bli lurt både via en faktura i posten, på e-post via navnene til kjente aktører, som Netflix, eller på facebook. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


OnlineOpplysningen.no er som nevnt slett ikke alene om å operere på denne måten.

Jevnlig advarer Trygg Handel om nye aktører som opererer på tilsvarende vis.

Også Fagdirektør Frode Elton Haug i Forbrukerombudet sier de får en del henvendelser om denne typen «tilbud», som kan være i strid med markedsføringslovens paragraf 11 som sier det er straffbart å sende ut krav om betaling uten at det er inngått avtale om det - både til forbrukere og næringsdrivende.

Her kan du lese deres råd mot fakturasvindel.

Politiadvokat Tor Anders Persen oppfordrer alle om å se nøye på de fakturaene de får, da dette åpenbart har vært, og antakelig fortsatt er, et utbredt problem. Han anbefaler også å vurdere politianmeldelse.

LES OGSÅ:
Slik avslører du Facebook-svindlerne
E-posten fra Netflix er bare lureri
Slik unngår du å bli lurt på Finn.no

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer