Ønsker mer fluor

Britiske myndigheter ønsker mer fluor i drikkevannet. Men ekspertene diskuterer om det er en god idé.

Publisert
Sist oppdatert

Den britiske regjeringen har minnet helsesjefene om at de har mulighet til å be vannleverandører om å tilsette fluorid i vannet. Dette anses som et samlet tiltak for å få mer fluor i drikkevannet.

Positivt eller kontroversielt?
Blant støttespillerne er British Dental Association. Ifølge dem kan fluor hjelpe med å forhindre tannforråtnelse betraktelig.

Motstanderne mener på den andre siden at fluorid kan skape en rekke problemer, fra flekker på tannemaljen til kreft.

Britiske vannleverandører har kunnet tilsette fluorid i vannet siden 1985, men få har gjort det. I 2003 ble det bestemt at helsefirmaer kunne tvinge leverandører til å ha fluorid i vannet. Dette skulle gjøres for å håndtere dårlig tannhelse.

- Vannfluorid er et positivt steg for å redusere helseulikhetene som finnes, sier en talsmann for British Dental Association til BBC News.

Ifølge Carolyn Smith ved National Pure Water Association, har fluorid aldri blitt autorisert som medisinsk behandling. Hun sier at en amerikansk studie har vist at fluorid gir en økt risiko for kreft i barndommen.

- Å tvinge folk til å innta noe imot deres vilje, er en kontroversiell medisinsk etikk, sier hun til BBC News.

Lite i Norge
Det er tilsatt fluorid i det meste drikkevann, men som regel med så lave nivåer at de ikke hjelper tennene.

I Norge er det ikke lov å tilsette fluor i drikkevannet. I brønnvann kan det imidlertid i enkelte områder være for mye fluor. Ta kontakt med apotek, helsestasjon eller tannklinikk for informasjon om fluorinnhold i ditt drikkevann. Ifølge Norges geologiske undersøkelse kan for mye fluor også skade tennene, fordi kombinasjonen av fluortannkrem og fluorid i vannet ikke er bra.

I stedet for fluor i vannet, har vi kontrollert bruk av fluor i tannkrem, tabletter og skyllevæske. Fordi stadig flere bruker fluortannkrem, blir tannhelsen bedre. Ifølge DinKost.no hadde 66 prosent av femåringene i 1999 ingen hull. Siden det er fluor i tannkrem, har man gått bort fra anbefalingen om at alle barn bør få fluortabletter - så lenge de får fluortannkrem.

 

 

Mozon.no, 22.05.2006

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer