Ønsker seg puppe-register

Silikonimplantater i brystene medfører ikke noen særlig helsefare, mener norske leger. Men etterlyser et nasjonalt register for å ha bedre kontroll med alle operasjonene.

Publisert
Sist oppdatert

I Norge går 50.000 kvinner rundt med kunstige implantater i brystene.

Både materialer og operasjonteknikk er blitt bedre de siste årene. Men fortsatt vet legene lite om konsekvenser av silikonpupper over tid.

Ikke kreft av silikon- I debatten om helsefaren ved silikonbrystimplantater, har det vært mye oppmerksomhet rundt en mulig relasjon til kreft og autoimmune sykdommer.

- Forskningen på området er omfattende, og foreløpig har man konkludert at implantatene ikke er kreftfremkallende, skriver legene fra plastisk-kirurgisk avdeling ved Ullevål Universitetssykehus. Deres rapport er publisert i Tidsskrift for Den norske lægeforening.

De vanligste problemene med brystimplanter er derimot at kapselen sprekker eller at det dannes hardt vev rundt implantatet. Omtrent 15 prosent av alle silikonbryst vil sprekke i løpet av 3 til 10 år. Men om det innebærer noen stor helsefare, er fortsatt usikkert.

- Det er fortsatt uavklarte spørsmål angående de langsiktige helseeffekter av implantatene, skriver legene.

Ønsker seg registerDanmark har hatt et nasjonalt brystimplantasjons-register siden 1999. Men noe slikt register finnes ikke i Norge.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer