Ønskes på verstingliste

Reuters: Aspartam kan komme på liste over mulig kreftframkallende stoffer.

BRUS: Aspartam brukes blant annet i sukkerfri brus. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
BRUS: Aspartam brukes blant annet i sukkerfri brus. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Verdens helseorganisasjon (WHO) ønsker å klassifisere det kunstige søtningsmidlet Aspartam som et mulig kreftframkallende middel, ifølge Reuters, som har opplysningen fra to kilder med kjennskap til saken.

Aspartam er et av verdens mest populære søtningsmidler, og finnes i en rekke varer, blant annet i sukkerfri brus, kjeks, desserter, tyggegummi og yoghurt.

Ifølge Reuters' kilder, kan Aspartam havne på svartelista neste måned.

WHO-teamet International Agency for Research on Cancer (IARC), som har undersøkt kreftrisikoen som følge av det populære søtningsmidlet, har ikke sett på hvor mye en person trygt kan konsumere. Dette vil bli opp til en annen ekspertkomité i organisasjonen, skriver Reuters.

Det var TV 2 som omtalte saken først i Norge.

- Forholder oss til norske helsemyndigheter

DinSide har kontaktet Ringnes som produserer Pepsi Max og Solo i Norge. Begge produktene inneholder Aspartam.

- Vi forholder oss til norske helsemyndigheter som har vært tydelige på at Aspartam er et godkjent søtningsmiddel, som de anbefaler framfor sukker, forteller kommunikasjonssjef Nicolay Bruusgaard.

Han fortsetter:

- Aspartam har blitt forsket mye på og det er flere rapporter som har konkludert med noe annet. Vi kjenner ikke til WHOs rapport i detalj og kan derfor ikke kommentere den.

Orkla Foods Norge forklarer til DinSide at Aspartam ikke brukes i noen av deres produkter.

- Det er lenge siden vi i Norge tok ut Aspartam fra Fun light og det brukes heller ikke noen andre av Orkla sine produkter, skriver kommunikasjonsdirektør Dag Olav Stokken.

Tine kommenterer til DinSide at de undersøker saken.

Frarådet bruk av Aspartam

I mai ble det kjent at WHO kom med nye retningslinjer om kunstig søtning, såkalt NSS.

Organisasjonen frarådet totalt bruk av NSS.

- Vanlig NSS inkluderer acesulfam K, aspartam, advantame, syklamater, neotame, sakkarin, sukralose, stevia og steviaderivater, opplyste WHO i en pressemelding.

- Funnene tyder på at bruk av NSS ikke gir noen langsiktige fordeler med å redusere kroppsfett hos voksne eller barn, sto det.

Videre skrev de at funnene også tyder på at det kan oppstå uønskede effekter ved langtidsbruk av NSS, som for eksempel økt risiko for diabetes type 2, hjerte- og karsykdommer, og økt dødelighet hos voksne.

Seniorforsker i Folkehelseinstituttet (FHI), Trine Husøy, er ikke kjent med at det er kommet nye kreftstudier på Aspartam.

- Vår vurdering er at aspartam er trygt i de mengdene vi får i oss i Norge, basert på tidligere vurderinger, sier seniorforsker i Folkehelseinstituttet (FHI), Trine Husøy, til VG.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer