Oops, jeg tåler ikke akevitten

For mye ribbe og akevitt kan gi elveblest og andre skumle reaksjoner.

Publisert
Sist oppdatert

- Alkohol gjør folk mer likeglade og uforsiktige. Dermed blir de fort mindre påpasselige med hva de spiser, forklarer Martinus Løvik, avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet og professor ved NTNU.

- Allergikere som vet hva de bør unngå for ikke å få reaksjon, vil lettere ta sjanser og ikke undersøke hva maten inneholder når de har alkohol innabords. De kan også bevisst spise noe de ikke tåler fordi de tar sjansen på at det går bra, sier Løvik til DinSide Helse.

Hvis du er allergisk mot enkelte matvarer, og er på julebord, bør du kjenne litt ekstra etter om du kjenner symptomer.

Les også: De beste allergirådene

Vær varsom

Kanskje kommer ikke magesmertene av litt for mye ribbe eller akevitt, men av at du reagerer sterkere på matvarene du ikke tåler enn du vanligvis ville ha gjort.

Fysisk anstrengelse, eller alkohol, forsterker de allergiske reaksjonene. Julebord med god drikke og dansing kan derfor være en litt skummel sak om man har matallergi og har spist noe man ikke tåler, sier Martinus Løvik ved Matallergiregisteret, Folkehelseinstituttet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.