Operasjon mot migrene

Voldsom hodepine som kommer med et migreneanfall ødelegger livskvaliteten til mange. Men det finnes håp. En operasjon kan være veien ut av smertehelvetet.

Publisert
Sist oppdatert

Migrene rammer en av seks kvinner og en av tyve menn på forskjellige tidspunkt i livet. Sykdommen kommer som regel til uttrykk i tenårene og kan for mange vare gjennom hele livet. Den vanligste behandlingen av anfallene er medisiner som tas for å redusere intensiteten i anfallene. Nå viser det seg at operasjon av bestemte muskler kan være til stor hjelp for migrenepasienter.

Mange blir bedre
Det er forskerne ved Zeeba Clinic i Cleveland, USA som har oppdaget dette. I fjor fikk hundre migrenepasienter ved klinikken operert bort bestemte muskler som antas å være utløsende for anfallene. Et år senere oppgir 90 prosent av pasientene at de er blitt helt friske eller langt bedre.

- Foreløpig ser det ut til at operasjonene har vært vellykket hos 90 prosent av pasientene. De har opplevd minst en halvering av intensiteten i migrenen og for noen har problemene forsvunnet helt, sier doktor Bahman Guyuron som har gjennomført operasjonene til BBC.

Utløsende muskler
Legen kom på ideen om at bestemte muskler var årsaken til migrene etter å ha gjennomført innsprøytinger med Botox i kosmetiske inngrep. Botox er et stoff som paralyserer små muskler og brukes til å få en glattere ansiktshud. To av pasientene ga tilbakemelding om at migrenen som før hadde vært et stort problem nå var forsvunnet.

Guyuron antok at migrenen hadde en sammenheng med muskler i pannen og nakken hos pasientene og identifiserte fire områder som kunne utløse migrene. Teorien bygger på at disse musklene legger press på nerver som utløser smertene. Gjennom å bedøve hver enkelt område etter tur kunne legene så identifisere hvilket muskelområde som var årsak til migrenen hos hver enkelt pasient.

Dette er migrene

  • Migrene kjennetegnes ved kraftige hodesmerter som kommer i anfall og ofte er lokalisert på en side av hodet.
  • Sammen med smerteanfallene får man også ofte kvalme og ømfintlighet for sterkt lys og høye lyder. Hodepinen blir verre ved fysisk aktivitet
  • Mange som sliter med migrene kjenner til bestemte faktorer som utløser hodepinen. Rødvin, sitrusfrukter, sjokolade og stressede situasjoner er eksempler på ting som kan utløse anfall.
I tillegg til de tradisjonelle medisinene finnes det mye innen alternativ medisin som kan være til hjelp mot migreneanfall.

Mozon.no, 18.08.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer