Operasjon mot migrene

Voldsom hodepine som kommer med et migreneanfall ødelegger livskvaliteten til mange. Men det finnes håp. En operasjon kan være veien ut av smertehelvetet.

Publisert
Sist oppdatert

Migrene rammer en av seks kvinner og en av tyve menn på forskjellige tidspunkt i livet. Sykdommen kommer som regel til uttrykk i tenårene og kan for mange vare gjennom hele livet. Den vanligste behandlingen av anfallene er medisiner som tas for å redusere intensiteten i anfallene. Nå viser det seg at operasjon av bestemte muskler kan være til stor hjelp for migrenepasienter.

Mange blir bedreDet er forskerne ved Zeeba Clinic i Cleveland, USA som har oppdaget dette. I fjor fikk hundre migrenepasienter ved klinikken operert bort bestemte muskler som antas å være utløsende for anfallene. Et år senere oppgir 90 prosent av pasientene at de er blitt helt friske eller langt bedre.

- Foreløpig ser det ut til at operasjonene har vært vellykket hos 90 prosent av pasientene. De har opplevd minst en halvering av intensiteten i migrenen og for noen har problemene forsvunnet helt, sier doktor Bahman Guyuron som har gjennomført operasjonene til BBC.

Utløsende musklerLegen kom på ideen om at bestemte muskler var årsaken til migrene etter å ha gjennomført innsprøytinger med Botox i kosmetiske inngrep. Botox er et stoff som paralyserer små muskler og brukes til å få en glattere ansiktshud. To av pasientene ga tilbakemelding om at migrenen som før hadde vært et stort problem nå var forsvunnet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer