«Olga-svindel»

Oppga BankID-kode ni ganger

Likevel tapte banken i lagmannsretten, men nå behandles anken i Høyesterett. Det er uenighet om kundens handlet forsettlig eller «bare» grovt uaktsomt.

SVINDEL: DNB advarer mot en ny svindel, «Olga-svindel». Foto: Shutterstock / NTB Scanpix. Reporter: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tilbake i mai 2020 ble en dame på 76 år oppringt av en mann som utga seg for å være ansatt i Sparebank 1 Østlandet. Han spurte om hun hadde søkt om lån, noe hun ikke hadde, og da ble damen satt over til en annen «ansatt» i banken, som skulle hjelpe henne med å slette lånesøknaden.

Svindleren ba henne om å oppgi personnummer, kode fra BankID-kodebrikke og passord.

I tidsrommet mellom klokka 13.29 og 13.45 oppga hun kode fra kodebrikka si hele ni ganger, og opplysningene hun ga ble brukt til å gjennomføre fire banktransaksjoner på til sammen 240 336 kroner, står det i dommen fra lagmannsretten.

Banken mente ikke at kvinnen skulle få tilbakebetaling i denne saken.

Oppsøkte banken umiddelbart

Før vi kommer til «enden på visa», tar vi oss gjennom hvordan saken utviklet seg videre da telefonsamtalen med svindlerne ble avsluttet.

Etter at 76-åringen hadde lagt på røret med de hun trodde jobbet i banken, fikk hun en SMS fra banken om at telefonnummeret hennes var endret i nettbanken.

Hun fikk dermed mistanke om at hun kunne være utsatt for svindel, og hun oppsøkte banken umiddelbart. Banken så at noen hadde logget inn i nettbanken med hennes BankID og gjort en endring i kontaktinformasjonen hennes. Deretter ble beløpsgrensa for transaksjoner i nettbanken økt til 400 000 kroner, samt fire transaksjoner gjennomført.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer