Opplysninger gitt av selger og megler skal likestilles

Publisert

Avhendingsloven sier i § 3-8 at det er en mangel dersom det er gitt uriktige opplysninger om "omstende" ved eiendommen. Uriktige opplysninger anses som en mangel selv om selgeren er i god tro.

I tillegg vil selgeren også hefte for opplysninger som er gitt av eiendomsmegler i salgsoppgave eller på annen måte. Det samme gjelder uriktige opplysninger i takstdokumenter eller tilstandsrapporter som er lagt fram for kjøperen som ledd i salgsarbeidet.

Dette gjelder selv om selgeren ikke visste, eller burde ha visst at opplysningene ble gitt, eller at de var uriktige.

På grunn av denne identifikasjonen mellom selger, megler og takstmann kan omfanget av reklamasjoner bli langt større, og dette blir selvsagt også et problem for forsikringsbransjen når selgeren har tegnet eierskifteforsikring.

Problemet kan imidlertid reduseres dersom kjøperen får mindre dokumentasjon om boligen før kjøpet. Mindre dokumentasjon gir jo unektelig lavere risiko for feil.

Skulle vi få en slik utvikling vil det selvfølgelig være svært ugunstig. Kjøperen vil jo da få mye dårligere informasjon om boligens tilstand før kjøpet, enn han egentlig burde.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer