Oppringt av Microsoft-svindlere?

Det er ikke farlig å bli oppringt, men det er dyrt å bli lurt.

VÆR SKEPTISK: Du skal være forsiktig om noen ringer og forteller deg på engelsk at de jobber for Microsoft. Allerede da er det egentlig bare å legge på røret.  Foto: SHUTTERSTOCK / NTB SCANPIX
VÆR SKEPTISK: Du skal være forsiktig om noen ringer og forteller deg på engelsk at de jobber for Microsoft. Allerede da er det egentlig bare å legge på røret. Foto: SHUTTERSTOCK / NTB SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De siste fem årene har Dinside advart nordmenn mot svindlere som hevder å ringe fra Microsoft.

Men det var først denne vinteren at det virkelig eksploderte: Folk fra hele landet rapporterte om oppringninger, og svindlerne ble lure nok til å ringe fra helt vanlige, norske telefonnumre.

Det er guffent å bli oppringt av en Microsoft-svindler, og man blir sittende med mange spørsmål. For hvem var det egentlig som ringte? Hvorfor meg? Og hvordan er dette i det hele tatt mulig?

Her er noen av de vanligste spørsmålene rundt Microsoft-svindelen, med svarene som forhåpentligvis gjør det litt klokere.

LES OGSÅ: Plutselig ringte Microsoft-svindlerne fra Hans Christians norske telefonnummer

 

#1: Hvordan kjenner jeg igjen Microsoft-svindelen?

«Hello, this is Michael calling you from Microsoft headquarters!»

Omtrent sånn pleier samtalene å starte. Svindlerne snakker alltid engelsk, ofte med oriental-aktig aksent, og hevder de jobber for Microsoft. Videre prøver de å skremme deg med at du har problemer med PC-en, gjerne et virus, og vil hjelpe deg med dette. Over kan du selv høre en slik samtale Dinside hadde med svindlerne.

- Vi ringer ikke på denne måten, og tar ikke betalt for support, har sikkerhetssjef Ole Tom Seierstad i Microsoft understreket overfor Dinsides lesere, så bare legg på røret før noen skade kan skje.

SVINDLER: Her er ett av de mange nummerne svindlerne har misbrukt. Legg merke til at svindlerne ofte bommer, og da ikke klarer å forfalske fullverdige åttesifrede numre, slik alle vanlige numre i Norge skal være. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
SVINDLER: Her er ett av de mange nummerne svindlerne har misbrukt. Legg merke til at svindlerne ofte bommer, og da ikke klarer å forfalske fullverdige åttesifrede numre, slik alle vanlige numre i Norge skal være. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


#2: Hva slags numre ringer svindlerne fra?

Tidligere ringte Microsoft-svindlerne fra lange, utenlandske telefonnumre. Nå har de begynt å forfalske norske numre, for å skape tillit og øke svarsjansen.

Noen ganger er nummerne prikkfrie, og allerede i bruk av helt uskyldige nordmenn. Andre ganger er nummerne rare, og kunne ikke kommet fra en reell bruker. Atter andre ganger går svindlerne helt bananas, og ringer blant annet fra politiets nødnummer.

Alt dette er mulig gjennom «spoofing», som Dinside selv har testet for å stadfeste at det er en enkel sak å ringe med falske, norske telefonnumre.

LES OGSÅ: Så enkelt lagde vi falske telefonnumre, e-post-adresser og tekstmeldinger

UVITENDE: Ifølge politiet vet ikke alle som er med på svindelen at det er nettopp en svindel de holder på med.  Foto: COLOURBOX
UVITENDE: Ifølge politiet vet ikke alle som er med på svindelen at det er nettopp en svindel de holder på med. Foto: COLOURBOX Vis mer


#3: Hvem er det egentlig som ringer?

- Personene som sitter på call-sentrene vet ofte ikke at de er med på et bedrageri. For dem er det bare en jobb, har Håvard Aalmo i Kripos sagt til Dinside.

Politiet mener bakmennene ofte har Vest-Afrikansk opprinnelse, mens de som ringer ofte sitter på store ringesentre i blant annet India.

Men da Microsoft i 2014 saksøkte to selskaper de mente bedrev slik svindel, var begge selskapene amerikanske. Microsoft anslo da at kjeltringene håvet inn 1,5 milliarder dollar i året fra ofrene sine.

KOMPLISERT: Da Dinside snakket med svindlerne fikk vi blant annet beskjed om å sjekke denne loggen i Windows, som svindlerne mente beviste deres påstand om at PC-en vår var i fare. Dette er bare tull, såklart. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
KOMPLISERT: Da Dinside snakket med svindlerne fikk vi blant annet beskjed om å sjekke denne loggen i Windows, som svindlerne mente beviste deres påstand om at PC-en vår var i fare. Dette er bare tull, såklart. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


#4: Hva er det svindlerne vil?

Om du følger Microsoft-svindlernes råd, slik vi tidligere har gjort, blir du tatt med på en lang teknisk reise. Først vil de overbevise deg om at PC-din har problemer, så ber de deg følge diverse instruksjoner for å fikse dette og til slutt krever svindlerne betaling for «hjelpen».

I løpet av dette kan de også be deg installere fjernstyringsprogramvare, som er ganske vanlig ved teknisk support, men ganske skummelt når man innser at de på andre enden er rene svindlere.

Det er altså ingen fare ved at de ringer deg i seg selv; du er bare et tilfeldig utvalg nummer blant millionene av norske telefonnumre som ligger offentlig tilgjengelig på nett. Og du må gjennom en lang smørbrødliste før de stikker av med pengene dine.

LES OGSÅ: Oppringt av rart telefonnummer? Det kan være Microsoft-svindel

MYE RART: Svindlerne har også ringt nordmenn fra 112. Da vil det typisk være enklere å lukte lunta enn når de ringer fra helt vanlige norske numre. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
MYE RART: Svindlerne har også ringt nordmenn fra 112. Da vil det typisk være enklere å lukte lunta enn når de ringer fra helt vanlige norske numre. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


#5: Blir noen faktisk lurt?

- Volummessig varierer problemet mye. Fra noen titalls tusen anrop i uken, til hundretusener, har informasjonssjef Per Aril Meling i Telenor fortalt Dinside.

Med et så voldsomt trykk, har det i kjølvannet dukket opp flere historier om dem som lot seg lure. Den siste Dinside skrev om var en norsk kvinne som ble fortalt av svindlerne at PC-hjelpen bare skulle koste henne 35 kroner.

Men trolig ved hjelp av fjernstyringsprogramvaren de hadde fått henne til å installere, tømte de kontoen hennes for 7.441 kroner. Kvinnen forsøkte å få tilbake pengene fra banken sin, men da hun hadde «opptrådt grovt uaktsomt» fikk hun trolig ingen verdens ting tilbake.

FRITT VILT: Som på internett er du ganske fritt vilt på telefonen. Politiet mener de ikke kan klare å stanse svindlerne, og at du selv dermed blir det viktigste middelet mot svindelen.  Foto: PER ERVLAND
FRITT VILT: Som på internett er du ganske fritt vilt på telefonen. Politiet mener de ikke kan klare å stanse svindlerne, og at du selv dermed blir det viktigste middelet mot svindelen. Foto: PER ERVLAND Vis mer


#6: Hvem kan stanse Microsoft-svindlerne?

Kripos mener det er en umulig oppgave å gå etter svindlerne, Microsoft gjør sitt beste med å saksøke de verste av dem, mobiloperatørene sperrer noen av svindelsamtalene og Norsk Kommunikasjonsmyndighet (Nkom) går i møter med andre land som sliter med samme problem.

Men når alt kommer til alt, er det dessverre bare er én som kan hindre deg fra å bli lurt: Deg selv.

Leser du dette, er dermed problemet løst for din egen del. Inntil svindlerne finner en helt ny metode, selvfølgelig. For med det voldsomme mediekjøret svindlerne har fått, skulle man tro de snart fant på noe nytt som tar flere på senga. Men vi håper vi tar feil.

LES OGSÅ: Derfor får du ikke nødvedigvis pengene tilbake om du blir lurt av Mirosoft-svindlere

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer