Oppsigelse til å spise opp

Kravet til oppsigelse er at den skal være skriftlig. Chris Holmes skrev sin på en kake.

Det kan være vanskelig å finne de rette ordene når man skal si opp et arbeidsforhold. Men faktisk er det ikke de store kravene til en formell oppsigelse fra arbeidstaker.  Foto: Colourbox
Det kan være vanskelig å finne de rette ordene når man skal si opp et arbeidsforhold. Men faktisk er det ikke de store kravene til en formell oppsigelse fra arbeidstaker. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Et arbeidsforhold opphører ved at enten arbeidsgiver eller arbeidstaker leverer en skriftlig oppsigelse. Det er faste regler for hvordan en oppsigelse skal skje, både for arbeidstaker og arbeidsgiver. Dette skriver Arbeidstilsynet om oppsigelse på sine nettsider. Her finner du dessuten en god beskrivelse av hvilket regelverk som gjelder ved oppsigelse.

Oppsigelse kan være vanskelig, selv når det er helt frivillig. Har man blandede følelser kan det nærmest oppleves som et samlivsbrudd, og da gjelder det å velge de rette ordene. Hva skal man egentlig skrive når man skal «slå opp» med sjefen?

Til å spise opp

Hva man skal skrive er en ting. Hva man skal skrive det er en annen ting. Oppsigelsen til Chris Holmes går som en farsott på Twitter og Facebook, etter at han skrev oppsigelsen på en kake. Holmes sa opp jobben som grensekontrollør på Stansted flyplass, for å starte sin egen bedrift – Mr. Cake.


Chris Holmes bør være rimelig fornøyd med denne Twitter-meldingen fra svogeren. Med mediedekningen oppsigelsen har fått de siste dagene, kunne han vel knapt ha fått en bedre start som selvstendig næringsdrivende.

Les også: Unngå ufrivillig deling på Facebook

Lyn fra klar himmel

For arbeidstaker er det faktisk ingen spesielle krav til hva en oppsigelse skal inneholde, utover at oppsigelsen skal være skriftlig. Det kan likevel være lurt å ta en prat med nåværende arbeidsgiver før du leverer oppsigelsen.

– Oppsigelsen bør ikke komme som lyn fra klar himmel. Ta en prat med nåværende arbeidsgiver før du signerer en ny arbeidskontrakt. Kanskje arbeidsgiver snur seg rundt og gir deg mulighetene du har ventet på, eller en økonomisk avtale som er bedre enn den du har fått tilbud om, råder Erlend Emil Holmsen, daglig leder i Headhunt.

Selv om du har hatt en aktiv dialog om dine ønsker for karrieren underveis i arbeidsforholdet, kan det dukke opp muligheter i en oppsigelsesituasjon som ikke har blitt diskutert i medarbeidersamtaler. Bruk jobbtilbudet for alt det er verdt.

Du har vel profil her? LinkedIn kan være veien til din nye jobb

HR-direktørens ønske

En oppsigelse kan være unnagjort med en enkel setning, men det kan være til hjelp for din tidligere arbeidsgiver om du byr på litt informasjon om hvorfor du slutter og hvordan din periode som ansatt har vært.

Aller Medias HR-direktør forteller hva hun ønsker at en oppsigelse skal inneholde:

Joril Brunvoll er HR-direktør i Aller Media. Foto: Karoline Brubæk
Joril Brunvoll er HR-direktør i Aller Media. Foto: Karoline Brubæk Vis mer

  • Begrunnelse for oppsigelsen.
  • Eventuelt si noe om hvor man skal begynne eller hva man skal begynne med (ny jobb, studier eller andre aktiviteter).
  • Og så er det veldig hyggelig når man får oppsigelser hvor den ansatte beskriver hvordan de har opplevd å jobbe hos oss, spesielt hvis de i hovedsak kan tenke tilbake på ansettelsestiden som hyggelig, positiv, utviklende og så videre.
  • Dersom de har et ønske om å fratre før utløp av oppsigelsestiden, er det også fint om det fremgår av oppsigelsen.

– Jeg har dessuten sluttsamtaler med alle som slutter i Aller Media. I disse samtalene får jeg mye nyttig info som vi kan ta med oss for å forbedre eller endre på ting som ikke fungerer så bra. Samtidig er vi jo opptatt av å få tilbakemelding på hva som faktisk har vært positivt og fungert bra. Jeg skriver referatet, men den ansatte kan redigere, stryke og legge til det de måtte ønske. Det er jo deres sluttrapport. Når referatet er godkjent, sendes det til nærmeste leder og leder over, forklarer Joril Brunvoll, HR-direktør i Aller Media.

Les også: Spørsmålene som kan koste deg jobbintervjuet

Krav til arbeidsgiver

Fra arbeidsgivers side er det flere krav til hva en oppsigelse skal inneholde. Arbeidstilsynet oppgir at oppsigelsen skal leveres personlig eller sendes i rekommandert brev. Oppsigelsen trer i kraft når den er kommet fram til motparten.

Videre skal oppsigelsen skal gi en orientering om:

  • Adgangen til å kreve forhandlinger og reise søksmål.
  • Hvilke frister som gjelder for forhandliger og søksmål.
  • Hvem et eventuelt søksmål skal rettes mot.
  • Retten til å fortsette i stillingen mens forhandlinger eller søksmål pågår.
  • Skyldes oppsigelsen nedbemanning eller andre forhold i virksomheten, skal det i tillegg opplyses om fortrinnsrett til ny ansettelse.

Les også: Dette må DU spørre om før du takker ja til ny jobb

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer