En oppsigelse skal gå riktig for seg, men slett ikke alle er sikre på at de har blitt oppsagt på lovlig vis.
I 2013 mottok Arbeidstilsynets svartjeneste totalt 90.000 henvendelser, hvorav rundt 9.000 gjaldt nettopp oppsigelser.
- Når det gjelder oppsigelser spør de blant annet om hva som ligger i begrepet saklige grunner for oppsigelse, forteller Birgit Espejord Jensen, leder for svartjenesten til DinSide.
>> Ikke alle sier opp på denne måten!
Skal være saklig
I Arbeidsmiljøloven står det nemlig at en arbeidstaker ikke kan sies opp uten at det er saklig begrunnet i virksomhetens, arbeidsgivers eller arbeidstakers forhold.
Men hva betyr dette i praksis?
Relevante argumenter
Therese Ljosdahl, advokat i arbeidsrettsavdelingen i Steenstrup Stordrange, forteller at arbeidsgiver skal ha bygget oppsigelsen på riktig grunnlag.
Det skal være relevante argumenter som begrunner oppsigelsen og oppsigelsen skal være vurdert grundig nok, for at den skal kunne regnes som saklig begrunnet.
Generelt vil ordrenekt, illojalitet ovenfor arbeidsgiver, nedbemanning grunnet økonomi og omorganisering være typiske eksempler på forhold som kan medføre saklig grunn for oppsigelse, ifølge Anders Ellefsen i Arbeidstilsynets svartjeneste.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger