Oppsiktsvekkende rentekutt

Det er et historisk sus over dagens rentemøte.

I dag kl 14 går det fremskyndede rentemøtet av stabelen. Foto: Per Ervland
I dag kl 14 går det fremskyndede rentemøtet av stabelen. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Dette er første gang Norges Bank fremskynder rentevurderingen siden hovedstyret besluttet å holde jevnlige rentemøter i 1999, sier Vidar Korsberg Dalsbø i Norges Banks kommunikasjonsavdeling til DinSide.

Sentralbanksjef Svein Gjedrem har samlet troppene to uker tidligere enn planlagt for å vurdere renta på nytt på grunn av den pågående finanskrisen. Han har allerede varslet rentekutt. Spørsmålet er hvor stort kuttet blir, og hvor raskt det vil påvirke pengemarkedsrentene og deg som forbruker.

Les også: Hvor råtten er koden?

Hvor stort rentekutt håper du på? Del det med oss i diskusjonsgruppen nederst i artikkelen!

Krever store kutt

Flere profilerte økonomer har ropt høyt i pressen og vil ha store rentekutt. Sist ute er Kjetil Storesletten, professor i økonomi ved Universitetet i Oslo.

- Hvorfor ikke kline til med et rentekutt på to eller tre prosentpoeng? spør Storesletten i Dagens Næringsliv i dag.

Han mener at dramatiske tider krever drastiske tiltak og skriver at en inflasjon på for eksempel fire eller åtte prosent er en pølse i slaktetiden i forhold til kollaps i det finansielle systemet.

Les også:- Jeg skjønner at du er redd

Heller mot 0,5

Men sentralbanksjef Svein Gjedrem er kjent for å være en sindig mann som setter forutsigbarhet høyt. En justering på bare 0,5 prosentpoeng er dobbelt så mye som Norges Bank normalt justerer rentene etter rentemøtene. 0,5 prosentpoeng er dessuten det samme som de andre sentralbankene justerte i forrige uke.

Vi har skrevet mye om hvordan det er pengemarkedsrentene som presser utlånsrenten din opp. Med regjeringens krisetiltak og dagens rentekutt fra Norges Bank kan trenden være i ferd med å snu. I går sank den viktige pengemarkedsrenten (3 måneders NIBOR) til 6,75 prosent. Dette er 0,49 prosentpoeng ned siden mandag.

Norges Bank vil avholde rentemøte som planlagt den 29. oktober. Da vil også siste Pengepolitisk rapport bli presentert.

Følg rentemøtet på DinSide.no kl 14.00!

Her kan du se hvor mye en eventuell ny renteendring vil bety for deg: DinSides Renteendringskalkulator

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer